TBMM’ye Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısı

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2024 Cuma 2:19 pm - Güncelleme: 9 Ağustos 2024 Cuma 3:44 pm

Meclis, Gezi Direnişi davasında aldığı ceza nedeniyle milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın durumuna ilişkin 16 Ağustos’ta olağanüstü toplantıya çağırıldı. Anayasa Mahkemesi, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ‘yok hükmünde’ olduğunu duyurmuştu.

Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay Milletvekili seçilen ancak vekilliği Gezi Direnişi davasından aldığı ceza nedeniyle hukuksuzca düşürülen Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna” ilişkin kararı sonrası Meclis olağanüstü toplantıya çağrıldı.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TİP MYK üyesi Ahmet Şık ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin Meclis’i 16 Ağustos’ta Can Atalay’ın vekilliğinin iade edilmesini görüşmek için olağanüstü toplantıya çağırdıklarını duyurdu.

TARİHİ CAN ATALAY ÖNERDİ

Dilekçede CHP lideri Özgür Özel, CHP Grup Başkan Vekilleri, Murat Emir, Gökhan Günaydın, Ali Mahir Başarır, DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Saadet Partisi Grup Başkan Vekilleri Selçuk Özdağ ve Bülent Kaya, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, DEVA Partisi Milletvekili İdris Şahin, Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt ve Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca’nın imzaları yer aldı.

Basın açıklamasında konuşan Ahmet Şık, daha önce dile getirilen 14 Ağustos kararından neden vazgeçildiğini anlattı. Şık, “Burada bir tartışmaya girmek istemedik. Can Atalay’ın önerisi ve yaklaşımıyla biliyorsunuz 15 Ağustos’ta Filistin özel oturum için toplanacak Meclis. Mahmut Abbas buraya geldiğinde Filistin’de yaşanan soykırımın, katliamın önünü kapatacak bunu gölgeleyecek herhangi bir tartışma açılmaması için, sadece Filistin konusunun dünya ve Türkiye gündemine taşınması için 16 Ağustos’a karar kıldık” dedi.

Erkan Baş’tan Numan Kurtulmuş görüşmesi sonrası Can Atalay açıklaması! Tarih konuşuldu

BAŞ VE KURTULMUŞ GÖRÜŞMÜŞTÜ

AYM’nin kararının ardından Meclis’in olağanüstü toplanması beklenirken TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Erkan Baş Meclis’te bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından Baş, şunları söylemişti:

“Meclis’te temsil edilen partilerin tümüyle görüşmeler gerçekleştirildi. Takvim tartışması var. Bizim beklentimiz Mahmud Abbas’ın konuşma yapacağı 15 Ağustos’tan önce Meclis’in toplanması.”

Kaynak: TELE1