Taliban’dan kaçan yönetmen Türk Elçiliği yardımıyla Kabil’den ayrıldı

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2021 Salı 11:28 am - Güncelleme: 17 Ağustos 2021 Salı 3:01 pm

Afganistan’ın tanınmış film yönetmenlerinden Sahraa Karimi, Türkiye, Ukrayna ve Slovakya Büyükelçilikleri’nin yardımıyla Taliban kontrolüne geçen başkent Kabil’den ayrılmayı başardığını duyurdu.

Merkezî yönetime bağlı tek film kurumu olan Afghan Film’ın direktörü Karimi Twıtter’dan yaptığı açıklamada kendisiyle beraber 11 kişinin daha ülkeden çıkmasına yardım ettiklerinin belirttiği  Slovak Film ve Televizyonu Akademisi’nin yanısıra Türkiye, Slovakya ve Ukrayna’nın Büyükelçilikleri’ne teşekkür etti.

Kısa süre önce kardeşinin ailesinden kişilerin ve bir meslektaşının gözaltına alınması sonucu kardeşi ve yeğenlerini güvenli bir yere götürme kararı aldığını ve günlerce Kabil Havalimanı bölgesinde ağaçlar arasında saklanmak zorunda kaldığını söyleyen yönetmen, yurtdışına kaçmadığını, resmi izin alarak çıkış yaptığını ve görevine geri dönmek istediğini de vurguladı.

Karimi Taliban’ın ilerleyişi üzerine kısa süre önce  uluslararası sinema dünyasını Afganistan’daki durumla ilgilenmeye çağıran bir mektup yayınlamıştı. Afgan yönetmen “dünya bize sırtını dönmemeli. Afgan kadınlarının, çocuklarının, sanatçılarının ve sinemacılarının sesi olmanıza, yardımınıza ihtiyacımız var” demişti. 

Afgan yönetmen Sahra Karimi “Slovak Film ve TV Akademisi, Ukrayna Büyükelçiliği ve Türkiye Büyükelçiliği hep birlikte Kabil’den çıkmama yardım ettiler, diğer 11 kişiyi de kurtardılar. Yaşıyorum ve güvendeyim.” paylaşımı yaparak güvende olduğunu duyurdu.

Afgan yönetmen Karimi’den mektup: Bu bir insanlık krizi, ancak dünya tamamen sessiz

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi yaptığı açıklamada “Türkiye’nin Taliban’ın inancıyla alakalı ters bir yanı yok. Daha iyi anlaşabileceğimize ihtimal veriyorum” demişti. Taliban sözcüsü, “Türkiye bizim kardeşimiz, inanca dayalı pek çok ortak noktamız var” ifadelerini kullanarak, Türkiye ile de iyi ilişkiler içinde olmayı arzu ettiklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu: Taliban’ın verdiği mesajları olumlu karşıladığımızı söylemek isteriz