Tüzük taslağı belli oldu! CHP’ye 3 dönem sınırı geliyor

Yayın tarihi: 3 Eylül 2024 Salı 6:33 am - Güncelleme: 3 Eylül 2024 Salı 6:43 am

CHP Parti Meclisi tüzük gündemiyle toplandı. 3 dönem seçilme sınırının konuşulduğu toplantıda “Mevcut vekiller için bir dönem sayılsın” talebi geldi. Buna, “birkaç kez seçilenlere yine yol açılır” diye itiraz edildi. Nihai karar 5 Eylül’deki Tüzük Kurultayı’nda verilecek.

CHP’nin kurultaydan sonraki en yüksek karar organı Parti Meclisi dün yeni tüzük için toplandı. Tüzük taslağında getirilmek istenen milletvekilleri ve belediye başkanlarına üç dönem kuralının geçmiş yılları da kapsaması konusu masaya yatırıldı.

Sözcü’de yer alan habere göre, taslak metinde milletvekilliğinde ön seçimin parti gözetiminde yapılması, deneyimli isimlerin ve meslek sahibi adayların taşınması için kotaların uygulanması, üç dönem kuralı uygulanması, güçlü genel sekreterlik düzenlemesi yer alıyor.

CHP’de yeni tüzük hazırlığı! Üyelik tanımı değişiyor

MADDELER DEĞERLENDİRİLDİ

PM toplantısının ardından milletvekili grubu da tüzük üzerinde madde madde değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda bazı maddelerdeki düzenlemelerin Siyasi Partiler Kanunu’na uyumlu hale getirilmesi gerektiği kararlaştırılırken, milletvekilliği ve belediye başkanlarında üç dönem kuralının geçmişi de kapsaması yönünde görüşler dile getirildiği bildirildi.

Tüzük taslağı bundan sonraki süreç için dönem kuralını kapsıyordu. Kamuoyunda 5-6-7 dönem milletvekilliğine oluşan tepkiler hatırlatılarak bu kuralın geçmişi de kapsaması istendi. Edinilen bilgiye göre “Şu anda vekil olan bir dönem sayılır”, “İkiden fazla vekil olanlar giremez” şeklinde bir ara formüller üzerinde çalışılmasına karar verildi. . Taslağa son şekli verilecek ve oluşacak bir kurul kurultaya sunulacak metni 5 Eylül’de netleştirecek.

CUMHURBAŞKANI ADAYININ BELİRLENMESİ

Cumhurbaşkanı adayının hangi yöntemlerle belirleneceğine ilişkin bir düzenleme metinde yer almadı. Bu konuyla ilgili Özel’in “Bu bizim eğilim yoklaması yapmayacağımız anlamına gelmez. Yaparız yetkili kurullarımız değerlendirecek” dedi.

Kaynak: Sözcü