Üniversitede personel maaş promosyon ihalesinde sendika yöneticisi darp edildi

Yayın tarihi: 19 Ekim 2023 Perşembe 2:40 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2023 Perşembe 2:40 pm

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünün personel maaş promosyon ihalesini gerçekleştirdiği salona girmek isteyen Eğitim Sen Kocaeli Şube yöneticileri rektör yardımcısı ve özel güvenlikler tarafından darp edildi.

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünün (KOÜ) personel maaş promosyon ihalesini gerçekleştirdiği salona girmek isteyen Eğitim Sen Kocaeli Şube yöneticileri rektör yardımcısı ve özel güvenlikler tarafından darp edildi. Evrensel’in haberine göre, Rektör yardımcısı Ercüment Çiftçi, Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri ve aynı zamanda Kocaeli Üniversitesinde akademisyen olan Ömer Furkan Özdemir’i darp ederek salondan atmaya çalıştı. Yaşanan gerginliğin ardından Özdemir, üniversitenin özel güvenlikleri tarafından yerlerde sürüklendi.

İhale şartnamesinin sır gibi gizlendiğini ve ihale salonuna banka temsilcileri ve komisyon üyeleri dışında hiç kimsenin alınmayacağının duyurulduğunu ifade eden Eğitim Sen Kocaeli Şubesi “kapalı kapılar ardındaki ihale”yi protesto etme çağrısında bulunmuştu.

Bu sabah saatlerinde ihalenin gerçekleştirileceği salonun girişinde açıklama yapan Eğitim Sen üyeleri, rektör yardımcısı Ercüment Çiftçi ile de görüştü. Görüşmenin ardından ihaleyi izlemek üzere salona alınan Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir ve şube yöneticisi Burçin Deniz önce rektör yardımcısı Ercüment Çiftçi’nin saldırısına uğradı; ardından da özel güvenlik tarafından yaka paça dışarı atıldı.

Salonun önünde açıklama yapan Özdemir, Ercüment Çiftçi tarafından salona davet edildiklerini belirterek “Israrlarımız sonucu gerçekleşen bu davetle Eğitim Sen şube yöneticisi olarak iki kişi içeri girmeye çalıştık. Salon girişinde bu ihalenin hukuksuzluğuna dair bir cümle etmemize bile tahammül edemediler. Önce bizzat rektör yardımcısı Ercüment Çiftçi beni kollarımdan tutarak dışarıya atmaya yeltendi. Bunun suç olduğunu kendilerine hatırlattık. Sendikal faaliyeti engellemek TCK’ya göre bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur. Rektör yardımcısı bizi sürükleyip güvenlik görevlilerinin önüne attı ve 2. kattan aşağıya kadar yerlerde sürüklenerek ve darp edilerek bina dışına atıldık. Bunun hesabını, kendi personeline dayak attırmaya cüret eden bu sözde yöneticiliğin hesabını hukuk önünde soracağız” diye konuştu.

EĞİTİM-SEN KOCAELİ ŞUBESİ: FİZİKİ SALDIRI, KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ EMEKÇİLERİNİN İRADESİNE YÖNELMİŞTİR

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünün personel maaş promosyon ihalesini gerçekleştirdiği salona girmek isteyen yöneticilerinin rektör yardımcısı ve özel güvenliklerce darp edilmesine ilişkin Eğitim Sen Kocaeli Şubesi basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısına akademisyenler, eğitim emekçileri ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı. Öte yandan bugün sabah saatlerinde yaşanan olayın ardından Eğitim Sen yöneticileri darp raporu alarak rektör yardımcısı ve güvenlik görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yapılan açıklamada bugün Kocaeli Üniversitesi’nde yaşananlarla birlikte üniversitenin tarihinde yeni bir eşik aşıldığı belirtilerek “Bu fiziki saldırının ardında yatan temel neden sendikamızın maaş promosyonu görüşmelerine katılmak ve üniversite emekçilerinin yok sayılan iradesini dillendirmek istemesidir. Çünkü üniversite yönetimi geçmiş yılların aksine bu kez ihale şartnamesini yayınlamamış, şartname oluşturulurken üniversitedeki emekçilerin ve sendikaların görüşlerine başvurmamıştır. Sadece ve sadece yandaş sendikayı ve banka temsilcilerini görüşme odasına almış, üniversite emekçilerine bu görüşmenin canlı görüntüsünü “izleme” olanağı sunmuştur.Hâlbuki üniversite emekçilerinin kendileriyle ilgili alınacak bir kararda nesne değil özne olması, yani izleyen değil iradesini beyan edebilen konumda olması gerekmektedir. Ancak demokrasinin bu en temel öğesi Rektör Yardımcısı Ercüment Çiftçi tarafından şiddetle bastırılmak istenmiştir” ifadeleri yer aldı.

Üniversite emekçilerinin kendileriyle ilgili alınacak bir kararda nesne değil özne olması, yani izleyen değil iradesini beyan edebilen konumda olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şöyle denildi; “Ancak demokrasinin bu en temel öğesi Rektör Yardımcısı Ercüment Çiftçi tarafından şiddetle bastırılmak istenmiştir.

Kendisinin, şube yöneticilerimize yönelik doğrudan fiziki saldırısı, ardından güvenlik görevlilerinin yöneticilerimize saldırması ve salondan çıkarması ise bardağı taşıran son damla olmuştur.

Başta Ercüment Çiftçi ve üniversite yönetimi şu gerçeği çok iyi bilmelidir. Bizler, mücadele tarihimiz içerisinde güç sarhoşluğuna kapılanları, kendisini hukukun üstünde görenleri, istediği her şeyi yapabileceğini sananları çok gördük. Ancak daha da vahimi, bu kişilerin hukuk önünde hesap verirken nasıl yalnız kaldığını, ne kadar küçüldüklerini de çok gördük. Sanmayın ki bu devran böyle gidecek, sanmayın ki bu sarhoşluğunuz ilelebet devam edecek!

Ve unutmayın! Bu konu unutup gideceğimiz bir konu değil, aksine kurumsal belleğimize kazınmış bir konudur!  Üyesi olduğumuz uluslararası platformlarda ve yürüteceğimiz hukuk mücadelesinde hak ettiği değeri görecektir! Üniversite yönetiminin atacağı her adım artık yakın takibimizdedir!

Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki şube yöneticilerimize yönelen fiziki saldırı, Kocaeli Üniversitesi emekçilerinin iradesine yönelmiştir. Şube yöneticilerimize kalkan eller, mücadele kararlılığımıza kalkmıştır. Gerisini darpçı failler düşünmek zorundadır!”

Eğitim sendikaları ÖMK’nin iptal edilmesi talebini AYM’ye taşıdı