Türk futbolunun çöküşü… 27 yıl sonra temsilcimiz yok!

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2022 Perşembe 10:32 am - Güncelleme: 22 Eylül 2022 Perşembe 11:24 am

Özel Haber: Oğuzhan Poyrazoğlu

Uzun yıllar sonra, şampiyon olan takımının direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkını kaybeden Türkiye, 1995-1996 sezonundan bu yana (27 yıl) ilk defa UEFA Şampiyonlar Ligi grup aşamasında temsil edilmeyecek. Temsilcilerimizin ülke puanı için kritik maçları kazanmaları sonraki yıllar için büyük önem taşıyor. Peki Türk takımları geçtiğimiz yıl Avrupa’da neler yapmıştı?

Fenerbahçe’den sonra Trabzonspor’un da elenmesi sonucu 1996/97’den bu yana aralıksız olarak UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında en az 1 Türk takımının mücadele etmesi serisi sona erdi.

ÜÇÜNCÜ KEZ KATILAMADIK

Son olarak Beşiktaş, 1995/96 sezonu ön elemesinde Rosenborg’a elenmişti. O tarihten bu yana en az 1 Türk takımı gruplarda mücadele etmeye hak kazanmıştı. 1992/93 sezonundan bu yana düzenlenen Şampiyonlar Ligi’nde üçüncü kez hiçbir Türk takımı gruplarda mücadele edemeyecek. Türkiye daha önce 1992/93 ve 1995/96 yıllarında da Düşler Sahnesi’nde yer alamadı. 5 sezonda ise iki takımla temsil edilmiştik. 1997/98, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2007/08 sezonları Türk futbolunun, en büyük sahnede temsil edildiği sezonlar olarak tarihe geçmişti.

Tur için sahaya çıkacaklar! Fenerbahçe – Austria Wien maçı saat kaçta hangi kanalda?

Daha önce Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi’ne katılma sayıları:

Galatasaray: 15
Beşiktaş: 8
Fenerbahçe: 6
Trabzonspor: 1
Başakşehir: 1
Bursaspor: 1

ÜLKE PUANI SIRALAMASI

Son dönemlerde Avrupa Kupaları’nda temsilcilerimizden kötü sonuçlar gelmesi Türkiye’nin UEFA ülke sıralaması listesinde gerilemesine neden oldu. 2019/20 sezonunda 11. sırada bulunan Türkiye şu anda 20. sıraya kadar geriledi. Konyaspor’un Avrupa’ya erken vedasından sonra kupalarda mücadele eden 4 temsilcimiz kalırken Türkiye’nin hemen arkasında Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail yer alıyor.

TÜRKİYE İÇİN KRİTİK GECE

Fenerbahçe, Sivasspor ve Başakşehir ülke puanı için kritik maçlara çıkacak. En kötü senaryoda üç temsilcimizin de maçlarını kaybetmesi halinde Fenerbahçe ve Sivasspor yollarına UEFA Konferans Ligi’nden devam edecek. Üç temsilcimizin de rakiplerini elemesi halinde ise Fenerbahçe ve Sivasspor UEFA Avrupa Ligi’nde Başakşehir ise UEFA Konferans Ligi’nde mücadele verecek. Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda elenen Trabzonspor ise bu yıl UEFA Avrupa Ligi gruplarında mücadele edecek.

Mutlak galibiyet gerekiyor! Royal Antwerp-Başakşehir maçı saat kaçta, hangi kanalda?

2021/22 AVRUPA’DA TÜRK TAKIMLARI NE YAPTI?

BEŞİKTAŞ PUANSIZ DÖNDÜ

Borussia Dortmund, Ajax ve Sporting Lizbon ile eşleşen Beşiktaş, grup aşamalarını puansız tamamladı. Beklenmedik bir Şampiyonlar Ligi deneyimi yaşayan Siyah Beyazlılar, puan alamadığı C Grubu’nda 3 gol attı, 19 gol yedi ve -16 averajla Avrupa defterini kapattı.

FENERBAHÇE KONFERANS LİGİ’NDEN ELENDİ

UEFA Avrupa Ligi’ne katılarak Avrupa sahnesine çıkan Fenerabahçe Eintracht Frankfurt, Olympiacos ve Royal Antwerp ile eşleşti. Maçlara istediği gibi başlayamayan fakat sonradan açılan Fenerbahçe grubu üçüncü sırada tamamlayarak yoluna UEFA Konferans Ligi’nden devam etti. Daha sonra Çekya ekibi Slavia Prag ile mücadele eden Fenerbahçe her iki maçta da 3-2 yenilerek Avrupa defterini Şubat ayında kapadı.

GALATASARAY UZUN SÜRE SONRA İYİ GİTTİ BARCELONA’YA TAKILDI

2021/22 sezonunda Süper Lig’de kabus gibi günler geçirdiği dönemde Galatasaray Avrupa’da fırtına gibi esti. Lazio,  Marseille ve Lokomotiv Moskova ile eşleşen Sarı-Kırmızılı ekip tüm maçlarda üstün oynadı ve grubu 1. sırada bitirdi ve son 16 turuna kalarak Avrupa’da Mart ayını garantiledi. Kura çekiminde Barcelona ile eşleşen Galatasaray İspanya’daki maçta rakibine savunma dersi vererek 0-0 berabere bitirdi. İstanbul’daki maçta rakibi karşısında 1-0 öne geçse de Barcelona hücumcularına karşı daha fazla dayanamayan Galatasaray 2 gole engel olamadı maçı 1-2 kaybederek Avrupa’ya veda etti.

TRABZONSPOR KATILAMADI

Bu yıl UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele edecek olan son şampiyon Trabzonspor 2021/22 sezonunda UEFA Konferans Ligi’ne katılmak için oynadığı Play-Off turunda Roma’ya yenilerek Avrupa’ya erken veda etti. Roma ise sene sonunda UEFA Konferans Ligi kupasını ilk kazanan takım unvanına ulaştı.

SİVASSPOR DA AYNI YERDE TAKILDI

UEFA Konferans Ligi’nde Play-Off turunda FC Kopenhag takımıyla eşleşen Sivasspor 2-1 ve 5-0’lık sonuçlarla elenerek Avrupa’ya erken veda etti. FC Kopenhag takımı bu yıl da Trabzonspor’u Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda eledi.

Derleme: Oğuzhan Poyrazoğlu

Zoru başarmak istiyorlar! Sivasspor – Malmö maçı saat kaçta, hangi kanalda?