Trump, Erdoğan, Bolton ve Berman…

Yayın tarihi: 22 Haziran 2020 Pazartesi 10:12 am - Güncelleme: 22 Haziran 2020 Pazartesi 12:31 pm

Yılmaz Polat

Son 48 saatte Washington’da medya tarafından en fazla telafuz edilen dört isim.

Başkan Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın kitabı Beyaz Saray’ı sallarken, Trump’ın ani bir kararla New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman’ı görevden alması gündemin ilk sırasına oturdu.

Kitapta öne sürülen Başkan Trump’la, Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Halkbank üzerinden yapılan pazarlık ve iki liderin ‘damatları’ arasındaki ilişki ABD medyasını meşgul etmeye devam ediyor.

Başsavcı Berman’ın görevden alınmasının nedenleri sorgulanıyor. Başsavcısı Berman’ın görevden alınmasında ilk akla gelen sorulardan biri de Halkbank’la bir bağlantısının olup olmadığı yolunda.

Başsavcı Berman döneminde, Halkbank soruşturmasında süreç şöyle gelişti; Halkbank iddianamesini hazırlayan, Rıza Sarraf’ı tutuklatan, önceki Başsavcı Preet Bharara’nın yerine Trump tarafından atanan Berman döneminde, Sarraf itirafçı oldu ve ortadan kayboldu. (Nerede olduğu bilinmiyor!) Berman Hakan Atilla’yla ilgili soruşturmayı yönetti.

Berman atanmadan önce Trump’ın avukatı ve yakın arkadaşı eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin hisse sahibi olduğu ‘Greenberg Traurig’ adlı hukuk firmasının ortaklarından biriydi.

Giuliani Rıza Sarraf’ın avukatlığını üstlendi. Erdoğan yönetimi de, Giuliani’nin içinde olduğu ‘Greenberg Traurig’ şirketiyle yılda ‘bir milyon 700 bin dolara’ anlaştı.

https://efile.fara.gov/docs/6328-Exhibit-AB-20200203-11.pdf

Ancak bugüne kadar lobi çabaları da fayda etmedi, geçen Ekim ayında Adalet Bakanlığı Halkbank’ı İran yaptırımlarını delmekten suçlu buldu. Trump yönetimi, Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak Erdoğan Yönetimi’ne Halkbank üzerinden sert bir mesaj verdi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 300’den fazla savcı görev yapıyor.

Mahkeme, ünlü mafya babaları dahil vergi kaçırma, banka dolandırıcılığı ve mali yolsuzluklarla ilgili soruşturmasıyla ünlüdür.

Mahkeme, Trump’ın 2016 seçim kampanyasında, kampanya finansında yolsuzluk, vergi kaçırma ve bir porno yıldızına para ödemekten tutuklu eski avukatı Michael Cohen’ı mahkum etti. Başsavcı Berman bu arada Trump’ın en yakınındaki isimlerden biri olan Giuliani hakkında da bir soruşturma yürütüyor.

ABD Medyası, Berman’ın görevden alınmasını Trump’a yakın bu iki isimle ilgili soruşturmaya bağlıyor.

Buarada, Giuliani’nin Ankara’yla olan yakın ilişkisinin soruşturmanın bir parçası olduğu da konuşuluyor. Ancak Bolton’un
kitabında sözünü ettiği Trump’la- Erdoğan arasında geçen Halkbank’la ilgili ‘mesaj teatisine’ doğrudan atıfta bulunulmuyor.

https://tele1.com.tr/eski-ulusal-guvenlik-danismani-bolton-trump-erdogan-ve-damatlari-arasindaki-iliskiyi-anlatti-177795/

Öte yandan, ABD’de eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un yazdığı kitabın yankıları devam ediyor. Mahkeme, kitabın yayınlanmasında sakınca olmadığına karar verdi.

Kitapta yer alan Trump’ın Erdoğan’la ve ‘damatlar arası ilişki’ Kongre’de Demokratların gündemine girdi.

Demokrat Oregon Senatörü Roy Wyden, Bolton’ı iddiasıyla ilgili daha fazla ayrıntıyı açıklamaya çağırdı.

Wyden, Kongre’yi , Trump ve Giuliani’nin, Halkbank’la ilgili sürece müdahale edip etmediklerini incelemeye zorluyor. Senato Demokrat Parti lideri Chuck Schumer’da Trump-Erdoğan arasındaki ilişkinin derinlemesine soruşturulmasını istiyor.