Erdoğan’ın Washington ziyaretinin engellenmesi için Biden Yönetimi baskı altında

Yayın tarihi: 26 Nisan 2024 Cuma 1:25 am - Güncelleme: 26 Nisan 2024 Cuma 1:26 am

Yılmaz Polat

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Mayıs’ta Başkan Biden’ın davetlisi olarak Ankara’da Saray tarafından yerel seçim öncesi yapılan tek taraflı açıklamayla ilgili soru işaretleri kafa karıştırıyor.

Biden tarafından böyle bir davetin yapılıp yapılmadığı bugüne kadar açıklık kazanmadı. Ankara’dan yapılan açıklama Beyaz Saray tarafından ne yalanlandı ne de doğrulandı.

Ankara ve Washington Yönetimleri susmayı tercih ederken, Beyaz Saray’dan ‘ Erdoğan Biden’la görüşecek ya da Erdoğan ve Biden görüşmeyecek’ gibi bir açıklama yapılmadı.

Bu ziyarete ilişkin tek açıklama Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby’den geldi. Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili bir soru yöneltildi.

Kirby Biden’la uçakla New York- Syracuse giderken gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Soru: Türkiye ile ilgili bir soru. İki hafta sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beyaz Saray’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas liderini ağırladı. Bu, konuşmanın konusu mu olacak mı? yoksa bu ziyareti tehlikeye atar mı?

Cevap-Kirby: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti konusunda programla ilgili konuşulacak bir şey yok. Dolayısıyla bu konuda bir yorumum yok.

Soru: Peki Hamas liderini ağırlaması hakkında?

Kirby: Hamas’a karşı tutumumuz, onların kim olduğu ve neyi temsil ettiği konusunda çok net olduk. Bu konuyu burada bırakacağım.

Buarada hemen belirtelim Beyaz Saray resmi sayfasında şimdiye kadar ziyaretle ilgili bir açıklama yapılmaması da dikkat çekiyor. Ancak bu ziyaret olmayacak anlamına da gelmiyor.

Öte yandan, Erdoğan’ın ziyaretinin engellenmesi için bazı Kongre üyelerinin Beyaz Saray’a baskı yaptığı belirtiliyor.

Beyaz Saray’da önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

Başkan Biden bilindiği gibi seçim kampanyası sırasında Erdoğan’ı New York Times Gazetesi’yle yaptığı röportjda Erdoğan’ı ‘Otokrat’ bir lider olarak tanımlamış, dört yıllık iktidarı süresince de Washington’a resmi bir davette bulunmadı.

Kaynak: TELE1