Erdoğan Yönetimi’nin Ortodoks Yahudi lobiyle yolları ayrıldı

Yayın tarihi: 18 Mart 2024 Pazartesi 7:58 am - Güncelleme: 18 Mart 2024 Pazartesi 7:58 am

Yılmaz Polat

Erdoğan Yönetimi’nin ABD’de çalıştığı ‘Ortodoks Yahudi’ lobici ‘Friedlander Consulting Group LLC’ adlı şirket ile yolları ayrıldı.
AKP Hükümeti ‘Friedlander Consulting Group LLC’ lobi şirketi’yle AKP 2022 yılından beri çalışıyordu.
ABD’deki ‘Ortodoks Yahudilerin’ önde gelen isimleri arasında yer alan ‘Friedlander Consulting Group LLC’ Başkanı Ezra Friedlander, ABD Adalet Bakanlığına (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası- Foreign Agents Registration Act) yaptığı bildirimde, ‘artık Türk Hükümeti’ni temsil etmediğini’ bildirdi.
Sözleşmenin Ankara mı, yoksa lobi şirketi tarafından mı sonlandırıldığı henüz bilinmiyor. Sözleşme 2022 yılında Washington Büyükelçisi Murat Mercan tarafından imzalanmıştı.

Ezra Friedlander aynı zamanda Azerbeycan içinde lobi hizmeti veriyor.
Buarada, Erdoğan Yönetimi’nin Musevi asıllı strateji uzmanı Kalman Chaim Sporn’la ‘Strateji Danışmanı‘ olarak çalışmaya devam ettiği bildiriliyor.
Sporn’un 11 Temmuz 2023 tarihli Adalet Bakanlığı ‘na yaptığı bildirimde, anlaşmanın devam ettiği görülüyor.

2023 yılının başında sözleşme yapan Sporn, ‘tanıtım, algı yönetimi, halkla ilişkiler, ekonomik bilgilerin geliştirilmesi, hazırlanması ve dağıtılması ile amaca ulaşmak için kullanılacak araçlar’ gibi konularda Erdoğan Yönetimi için raporlar hazırlayacaktı.
Danışman ‘Strateji’ çalışmalarını ‘gizlilik’ esasına göre yürütecek ve kamuoyuna açıklama yapmayacaktı.
Kalman Chaim Sporn, Üniversite eğitimini Yeshiva Üniversitesi’nde New York ve İsrail’de tamamlamış. 1990’larda finans danışmanlığı, özel bankerlik yapmış. İlginç bir siyasi hayatı var. Cumhuriyetçi Parti üyesi görünüyordu ama Demokrat Parti Senatörü Schumer’e milletvekiliyken danışmanlık yapmış.
Büyükelçi Murat Mercan 2022 yılının mesaisini büyük oranda Yahudi Cemaati ileri gelenleri ve lobisine ayırdı. Erdoğan Yönetimi İsrail’le ilişkilerde önemli mesafe aldı. Mercan 2023 yılı sonunda emekliye ayrıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ