TGC’den hukuksuz tutuklamalara tepki! “Meslektaşlarımız bir an önce özgür bırakılmalı”

Yayın tarihi: 16 Ağustos 2023 Çarşamba 2:45 pm - Güncelleme: 16 Ağustos 2023 Çarşamba 2:45 pm

TGC, hukuksuz bir şekilde tutuklanarak cezaevine gönderilen TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve gazeteci Barış Pehlivan ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada basın özgürlüğünün ihlal edildiği belirtilerek, “Gazetecilik tutukluluk nedeni olmamalıdır. Gazeteciler tutuksuz yargılanmalıdır. Cezaevindeki 21 tutuklu meslektaşımız bir an önce özgür bırakılmalıdır” denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, 14 ve 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından gazetecilere yönelik hukuksuz tutuklamalara tepki gösterdi.

Cemiyet, ifadeleri bağlamından koparılarak montaj kumpasıyla hedef gösterildikten sonra tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ile denetimli serbestlik hakkından mahrum bırakılarak dün Silivri Cezaevi’ne giren gazeteci Barış Pehlivan’la ilgili basın açıklaması yaptı.

Basın özgürlüğü açısından ağırlaşan sorunların demokrasiyi tehdit ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Gazetecilik yapmak tutukluluk nedeni olmamalıdır” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde her geçen yıl, gazetecilere saldırı, tehdit ve haksız tutukluluklarda demokrasiyi tehdit eden endişe verici bir artışa tanık oluyoruz. Seçim sonrasında medya kuruluşlarının yayınlarının durdurulması, gazetecilerin tutuklanması yine demokrasi açısından en ağır sorunlar arasında yer alıyor. Yargı sisteminin gazetecileri baskı altına almak ve sindirmek için kötüye kullanılması yurttaşların habere erişimini de engelliyor.

“MERDAN YANARDAĞ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KULLANDIĞI İÇİN TUTUKLANDI”

“Önce üyemiz Tele1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın ifade özgürlüğünü kullandığı için tutuklanması, ardından Tele1 TV’nin ekranlarının karartılmasının, son olarak da Barış Pehlivan’ın beşinci kez cezaevine girmesi Anayasal bir hak olan basın özgürlüğünün yok sayıldığını ortaya koyuyor.”

Merdan Yanardağ’dan TELE1’e destek ve dayanışma çağrısı

“BARIŞ PEHLİVAN’IN DENETİMLİ SERBESTLİK HAKKINDAN YARARLANAMAMASI HAKSIZLIKTIR”

“Yazdığı bir yazı nedeniyle hakkında açılan dava sonucu sekiz ay ceza alan Barış Pehlivan’ın tüm adi suçluların yararlandığı denetimli serbestlikten yararlandırılmaması ciddi bir haksızlıktır. Meslektaşımızın bu haktan yararlanma talebi, görmezden gelinmiştir. Adalet Bakanlığı bu haksızlığı gidermelidir. Gazetecilik tutukluluk nedeni olmamalıdır. Gazeteciler tutuksuz yargılanmalıdır. Cezaevindeki 21 tutuklu meslektaşımız bir an önce özgür bırakılmalıdır.”

Barış Pehlivan: Can güvenliğimin olmayacağını bilecek deneyimdeyim