TBMM Başkanı Mustafa Şentop dünyayı 7 kez turladı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2023 Salı 7:53 am - Güncelleme: 3 Ocak 2023 Salı 7:53 am

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, son 20 yılda görev yapan Meclis başkanları içerisinde en çok yurt dışı ziyareti yapan isim oldu. Şentop, 58 yurt dışı gezisinde 35 farklı ülkeye gitti. 15 gün aralıksız havada zaman geçiren Şentop, 7 kez dünyayı turlamış oldu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP iktidarları döneminde görev yapan Meclis başkanlarının beraberinde bir parlamento heyetiyle gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretlerini sordu. CHP’li Özel’in soru önergesine yanıt veren TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, 2002 yılından bugüne görev yapan Meclis başkanlarının yurt dışı gezi karnesini ortaya koydu.

Şentop hakkında ‘tarafsızlık’ tartışmaları! “Kendisine o makamı boşaltmak düşer”

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre, TBMM başkanlarından 56 ay görev yapan Bülent Arınç 41, 24 ay görev yapan Köksal Toptan 25, 23 ay görev yapan Mehmet Ali Şahin 23, 47 ay görev yapan Cemil Çiçek 54, 4 ay görev yapan İsmet Yılmaz 2, 31 ay görev yapan İsmail Kahraman 19, 7 ay görev yapan Binali Yıldırım ise 7 yurt dışı ziyareti yaptı.

EN ÇOK ŞENTOP GEZDİ

24 Şubat 2019’da Meclis Başkanı olan Mustafa Şentop ise AKP iktidarları döneminde en çok yurt dışı ziyareti yapan Meclis Başkanı oldu. 46 aylık görev süresinin bir yılı korona virüsü pandemisi dönemine denk gelen Şentop, uçak seferlerinin uzun süre yapılamamasına rağmen 58 yurt dışı gezisine katıldı. Şentop bu sayı ile 54 yurt dışı gezisi yapan Cemil Çiçek’i geçerek en çok yurt dışı gezisi yapan Meclis Başkanı oldu. Şentop’un en sık ziyaret gerçekleştirdiği iki ülke ise Kuzey Makedonya ve Azerbaycan oldu. Öte yandan Şentop, Türkiye’de 48 yurt dışı heyetini de ağırladı.

Meclis Başkanı Şentop, yoğun yurt dışı mesaisi sürecinde gidiş ve geliş kilometresi de hesaplanınca toplam kuş uçuşu 267 bin 986 kilometre mesafe kat etti. Şentop, dünyanın Ekvator çevresinin yaklaşık 40 bin kilometre hesaplanmasıyla, dünya çevresini 7 kere turlamış oldu.

Mehmet Uçum ve Şentop seçim için neden Nisan ayını işaret etti?