Süper Lig’in vahim durumu! Sıralamada Avrupa 9. sırada, gelirde 7 kat geride

Yayın tarihi: 6 Aralık 2023 Çarşamba 1:31 pm - Güncelleme: 6 Aralık 2023 Çarşamba 1:31 pm

İngiltere Premier Lig’de, dün 2025-2026 sezonundan itibaren 4 yıllık dönemi kapsayan toplam 6,7 milyar sterlinlik (245 milyar lira) ulusal TV hakları anlaşmasının imzalanması, Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa’nın 10 büyük birinci futbol liglerinin yayın gelirlerini gündeme getirdi. Avrupa’nın 9. büyük ligi olan Süper Lig’in geliri, ilk 10’da bulunan ülkelerin ortalama yayın hakları gelirlerinin 7 kat düşük.

Türkiye Süper Lig ve 1. Lig yayın haklarını elinde bulunduran Digiturk beIN Media Group, 2023-2024 sezonunda yani bu sezon için TV hakları anlaşması kapsamında 2,6 milyar lira veriyor. Türkiye’deki yayın geliri her iki ligi kapsıyor.

UEFA ülke puanı sıralamasında Türkiye’nin de 9. sırada bulunduğu Avrupa’nın ilk 10 ligi arasında Avrupa’nın 5 büyük futbol ligi kabul edilen İngiltere (Premier Lig), İspanya (LaLiga), İtalya (Serie A), Almanya (Bundesliga) ve Fransa’daki (Ligue 1) dışında Portekiz Primeira Liga, Hollanda Eredivisie, Belçika Jupiler Pro ve İskoçya Premiership bulunuyor.

ORTALAMADAN 7 KAT DÜŞÜK

Avrupa’nın ilk 10 liginin bu sezonki ulusal TV yayın geliri ortalaması 587 milyon avro (19 milyar lira) oldu. Süper Lig ise 84 milyon avro (2,6 milyar lira) ile yaklaşık 7 kat düşük düzeyde kaldı.

Süper Lig’de 8 kulüp PFDK’ya sevk edildi

İKİNCİ 5 BÜYÜK ÜLKE ORTALAMASI 96 MİLYON EURO

Avrupa’nın ilk 5 büyük ligini takip eden ve Süper Lig’in de aralarında olduğu ikinci 5 büyük lig içinde yer alan Hollanda, Portekiz, Belçika, Türkiye ve İskoçya birinci liglerinin bu sezonki ulusal TV yayın geliri ortalaması ise 96 milyon avro (3 milyar lira) oldu.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK 5 LİGİNE GÖRE 12 KAT DÜŞÜK

Avrupa’nın 5 büyük futbol ligi kabul edilen İngiltere (Premier Lig), İspanya (LaLiga), İtalya (Serie A), Almanya (Bundesliga) ve Fransa’daki (Ligue 1) bu sezonki TV yayın geliri ortalaması 1 milyon avro (31 milyar lira) olurken Türkiye Süper Lig ise 2,6 milyar lira ile 12 kat düşük düzeyde kaldı.

PREMİERE LİG SÜPER LİG’İ 23’E KATLADI

İngiltere Premier Lig‘de 2022-2023 sezonundan itibaren 3 yıllığına imzalanan yayın ihalesinin bedeli 5,1 milyar sterlin olmuştu. Yapılan anlaşmaya göre, Premier Lig’de bu sezon ulusal TV yayın geliri olarak yaklaşık 1,7 milyar sterlin (1,9 milyar avro ya da 61 milyar lira) dağıtılıyor. Sezonluk ulusal TV yayın hakları anlaşmaları kıyaslandığında; Premier Lig’in yıllık TV yayını gelirinin, Süper Lig’in 23 katı olduğu gözüküyor.

BEİN SPORTS İHALEYE GİRMEYECEK

Uzun yıllardır Süper Lig’in yayın haklarını elinde tutan beIN Sports ile yapılan sözleşme bu yıl sonunda sona eriyor. TFF yeni bir yayıncı kuruluş arayışına girecek. beIN Sports tarafından yapılan açıklamada önümüzdeki yıl için yayın ihalesine girmeyecekleri söylenmişti.

Süper Lig’i 100’e katladı! Premier Lig’in yayın hakları rekor bedelle satıldı

Kaynak: TELE1