Sera Kadıgil’den Yusuf Tekin’e ‘karma eğitim’ tepkisi! “Laik Cumhuriyetle hesaplaşma çabası”

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 6:56 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 6:56 pm

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Milli Eğitim Bakanı’nın “karma eğitim” açıklamasını “Başta kadınlar olmak üzere cumhuriyeti savunan hiç kimse için kabul edilebilir bir tutum olarak görmüyorum” diyerek eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitim ile ilgili açıklamaları gündem oldu. Tekin’in “Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamaktı. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli” sözlerine bir tepki de TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’den geldi.

Zeynel Lüle’nin TELE1 ekranlarında yayınlanan ‘Habere Doğru’ programına konuk olan Kadıgil, Bakan Tekin’i amacın kız çocuklarını ve kadınları toplumdan uzaklaştırmak olduğunu söyleyerek eleştirdi.

“KARMA EĞİTİM EN SEVMEDİKLERİ ŞEYLERDEN BİRİ”

Kız çocuklarının okullaşmasının umursayan bir bireyin Cumhur İttifakı bünyesinde faaliyet göstermesinin mümkün olmadığını söyleyen Kadıgil “AKP’lilerin bu bildiğimiz gibi fix taktiği. Bir şey söylerken, bir şeyi savunuyormuş gibi yaparken onun tam aksine hareket etmek. Bunu birçok AKP’linin ağzından duyduk aslında bu süreçte. Çünkü karma eğitim biliyorsunuz kriptoniti gibi en sevmedikleri şeyden biri. Çünkü laik Cumhuriyetin ilk adımlarındandır Tevhid-i Tedrisat. O yüzden zaten bu konuda çok büyük bir kaşıntıları olduğunu biliyoruz. Ama Milli Eğitim Bakanı’nın ağzından hele hele böyle bir yalan eşliğinde dökülebilmesi bu cesaret seviyesine ulaşabilmiş olması başta kadınlar olmak üzere cumhuriyeti savunan hiç kimse için kabul edilebilir bir tutum olarak görmüyorum” dedi.

“BU ÖYLE BASİT BİR TALEP DEĞİL”

Çeşitli yalanlar nedeniyle milli ve dini hassasiyetleri istismar edildiği için AKP ve MHP’ye oy vermiş özellikle kadın seçmenin de buna karşı olacağını söyleyen Kadıgil, “Bu öyle basit bir talep değil. Ne diyor Milli Eğitim Bakanı burada? Kız çocuklarını okula vermek istemeyen aileler diyor ki, benim kızım erkekle aynıokula gitmesin. O yüzden gerekirse kız okulları açarız. İsteyen anne baba kız okuluna verir isteyen anne baba vermez. Ben özgürlükçüyüm diye de bu birbirinden saçma cümlelerini tamamlayabiliyor sarayın atanmış bakanı” ifadelerini kullandı.

“LAİK CUMHURİYETLE HESAPLAŞMA ÇABASI”

Kadıgil sözlerine şöyle devam etti:
“6-7 yaşında çocuklara kadın erkek gözüyle bakabilen ya da en azından bu bakışa sahip insanların düşüncelerini laik cumhuriyetin ilkelerinden daha çok önemseyen insanlar tarafından yönetildiğimizin resmi. İstiyorlar ki kız çocukları kadınlar toplumsal hayata zinhar karışmasın. Bu konuda ne toplumsal cinsiyet rollerini ortadan kaldırmaya yönelik ne de kadınların üzerine yönelik baskılarla ilgili hiçbir şey yapmayalım. Ama kadınları koruyor -muş gibi, kız çocuklarını koruyor -muş gibi yaparak bu şekilde kadınları ve kız çocuklarını toplumdan uzaklaştıralım. Bir bu cepte olsun ikincisi de elbette ki laik Cumhuriyetle giriştikleri hesaplaşmayı devrim kanunlarına doğru artık iyice hadlerini fersah fersah aşarak girişme çabalarından ibaret.”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitim sözlerine tepki: ”Bu Taliban zihniyetindeki bir aklın ürünüdür”