Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitim sözlerine tepki: ”Bu Taliban zihniyetindeki bir aklın ürünüdür”

Yayın tarihi: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 3:14 pm - Güncelleme: 12 Temmuz 2023 Çarşamba 3:14 pm

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “gerekirse kız okulları açabilmeliyiz” sözlerine CHP Milletvekili Gamze Taşçıer tepki gösterdi. Taşçıer, Bakan Tekin’in sözleri için, “Bu Taliban aklının ürünüdür” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in A Haber’de katıldığı bir programda karma eğitim ve şeriat hakkındaki söylemlerine tepki yağdı. Tekin, velilerin kız çocuklarını erkek çocuklarla aynı sınıfta ders görmesini istemedikleri için okula göndermediklerini öne sürerek, “Benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamaktı. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz” demişti. Tekin’in sözlerine tepki çığ gibi yağdı. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Bakan Tekin’in sözlerine, “Böylesi bir talep ancak ve ancak Taliban zihniyetindeki bir aklın ürünüdür” ifadeleriyle tepki gösterdi.

”BU, TALİBAN ZİHNİYETİNDEKİ BİR AKLIN ÜRÜNÜDÜR”

Söz konusu düzenlemenin Anayasa’daki laiklik ilkesini aykırı olduğunu belirten Taşçıer, “Böylesi bir talep ancak ve ancak Taliban zihniyetindeki bir aklın ürünüdür. Bu Taliban aklının nihai amacının da kız çocuklarının okumasının yasaklanması olacağı, kız çocuklarına özel okul hedefinin bundan sadece bir önceki adım olduğu ortadadır. Kanunen 12 yıllık zorunlu eğitim mecburiyeti varken kız çocuklarının okula gönderilmemesine karşı bulunan çözüm, yasaları uygulamak yerine bir avuç gericinin çağ dışı talebine olumlu yanıt vermek olamaz” diye konuştu.

Taşçıer sözlerine şöyle devam etti:
“Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitimi hedef alan sözleri olağanüstü bir skandaldır. Kız çocuklarının okullaşması gibi önemli bir hedefi çarpıtarak öne sürdüğü, sadece kızlara özel okulların olabileceğine dair beklentisini kesinlikle ama kesinlikle, en yüksek perdeden reddediyoruz. ‘Karma eğitim esastır’ ifadesinden sonra gelecek ‘ama’ kelimesi içeren cümleleri asla kabul etmiyoruz. Böyle bir girişime tüm gücümüzle karşı koyacağımızı da açıkça ilan ediyoruz”

Yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in skandal karnesi: “Karma eğitim zorunlu değil”

“KADINLARI TOPLUMDAN İZOLE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Açıklamaları eleştiren Taşçıer, İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekerek “Evrensel insan haklarına düşman, kadın haklarını tanımayan, kadınların ikinci sınıf insan olması gerektiğini ifade eden ve bizleri evlere hapsetmeyi hayal ederek ellerini ovuşturan bir avuç güruha seçim rüşveti olarak verilen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla bu ülkede yaşayan 43 milyon kadının can ve beden güvenliğinin sağlanmayacağı tüm Dünya nezdinde ilan edilmişti. Yine Erdoğan tarafından yıllardır hayali kurulan ‘Pembe Üniversiteler’ ve AKP yönetimindeki kimi belediyelerin zaman zaman hatırlattığı ‘pembe otobüsler’ gibi amaçlar da benzer aklın ürünüdür. Varılmak istenen hedefe, yani kadınların ikinci sınıf insan yapılması hedefine, aynı kurbağa deneyinde olduğu gibi küçük ama giderek büyüyen adımlarla toplum farkına varmadan ulaşılmak istendiğini görüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Yeni Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in skandal karnesi: “Karma eğitim zorunlu değil”

“KARMA EĞİTİM ZORUNLU DEĞİL” DEMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 10 Aralık 2014’te gerici Yeni Akit Gazetesi’ne verdiği röportajda karma eğitimin zorunlu olmadığını söylemişti. Akit’te yaptığı açıklamada, “Eğitimin karma olmasını zorunlu kılan bir düzenleme yok” diyen Tekin, “Halkın istediği şekilde Milli Eğitim Bakanlığı gerekli düzenlemeyi yapar. Bu da halkın taleplerine göre yapılır. Şimdi demokrasinin gereği olarak Milli Eğitim Bakanlığı, halk ne istiyorsa ona göre düzenlemelerini yapıyor. Halk siyasal iktidara egemen olduğu gibi, burada da halkın değerleri belirleyici olmaya başladı” ifadelerini kullanmıştı.