Senato’dan ABD Adalet Bakanı’na Halkbank baskısı

Yayın tarihi: 11 Mart 2021 Perşembe 11:34 pm - Güncelleme: 11 Mart 2021 Perşembe 11:34 pm

Yılmaz Polat

Biden Yönetimi Adalet Bakanı Merrick Garland’ın göreve başlamak için onaylanıp yemin ettiği ilk gün Senato’dan Halkbank davasında ‘şeffaf’ davranması istendi.

ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı Demokrat Parti Senatörü Ron Wyden, Adalet Bakanı Garland’a yazdığı mektupta, Türk Hükümet yetkililerinin davaya müdahil olup olmadığının aydınlığa kavuşturulmasını istedi.

https://assets.documentcloud.org/documents/20510081/wyden-to-garland-on-halkbank-3-11-21-ocr.pdf

Senatör Wyden, 5 sayfalık mektubunda , Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski başkan Trump’dan davanın düşürülmesini istediğine ilişkin iddialar ve eski Maliye Bakanı Berat Albayrak ile öteki üst düzey Türk yetkililerle eski Adalet bakanı Bill Barr veya diğer üst düzey Trump yönetimi yetkilileri ile yapılan görüşmeler konusunda sorular yöneltti.

Senatör mektubun bir kopyasını yeni Hazine Bakanı Janet Yellen ve Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’nin en üst düzey yetkilisi David Ferreira’ya da gönderdi. ‘Law & Crime’ haber sitesine göre, Senatör Halkbank soruşturmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı’ndaki tüm kayıtları talep etti. Demokrat Senatör, Trump döneminde Adalet Bakanı Bill Barr’a da benzer bir mektup yazıp Türk hükümet yetkililerinin müdahele edip etmediğine ilişkin yönetimle arasındaki benzer iddiaları sormuştu.

Senatör Wyden mektubunda eski Adalet Bakanı Barr’ın işbirliği yapacağını söylemesine ragmen sözünde durmadığını da yazdı. Senatör, Adalet Bakanı Garland’dan, Barr veya diğer üst düzey Adalet Bakanlığı yetkilileri ile lobici Ballard Partners veya diğer lobicilerle Türk hükümeti adına yapılan herhangi bir toplantı veya görüşme hakkında bilgi vermesini de istedi. Halkbank 2017’de Trump’ a yakınlığıyla bilinen Ballards Partners lobi şirketiyle anlaşmıştı. Sahibi Brian Ballards Başkan Donald Trump’a siyasi ve mali alanda yakın biri olarak biliniyor. Şirket Halkbank hakkında ABD’de iddianame hazırlanmasından bir gün sonra banka ile olan anlaşmasını sonlandırmıştı.