Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yine karma eğitimi hedef aldı!

Yayın tarihi: 13 Eylül 2023 Çarşamba 11:54 am - Güncelleme: 13 Eylül 2023 Çarşamba 11:54 am

YSP Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in karma eğitimle ilgili önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “İhtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabilmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 11 Temmuz’da bir televizyon kanalında “Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en baştaki argümanı, ‘Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum’ oluyor. Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli.” açıklaması yaptı.

Bakan Tekin’in ‘karma eğitim’ açıklamasını TBMM’ye taşıyan Yeşil Sol Parti (YSP) Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, bakanlığın ‘kız okullarına’ dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.

AYNI KANUNUN 12’NCİ MADDESİ: TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNDE LAİKLİK ESASTIR

Önergeyi yanıtlayan Bakan Tekin, Milli Eğitim Kanunu’nun ‘karma eğitim’ maddesini örnek göstererek ‘kız okullarının’ açılmasına kanunen bir engel olmadığını belirtti. Aynı Kanunun 12. maddesinde ise “Türk milli eğitiminde laiklik esastır” ifadesi yer alıyor.

Tekin’in yanıtı şu şekilde:

“Milli Eğitim Temel Kanunu’nun ‘Karma eğitim’ başlıklı 15’inci maddesinde: ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.’ hükmü yer almaktadır. Görüleceği üzere ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabilmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır.”

Cumhur’un ortağı HÜDA PAR karma eğitimi bu kez Barzani’ye yakın Rudaw’dan hedef aldı

Yusuf Tekin’den ‘manevi danışman’ savunması! “Okul dışı kulüp”