İşte Galatasaray’ın Kopenhag karşısında yaptığı en kritik hata

Yayın tarihi: 21 Eylül 2023 Perşembe 11:15 am - Güncelleme: 21 Eylül 2023 Perşembe 11:15 am

Oğuzhan Poyrazoğlu

twitter: @oguzhanpoyraz19

Yıllar sonra Şampiyonlar Ligi’ne geri dönen Galatasaray iyi başlamadı.

Maçtan önce net favori Galatasaray gösteriliyordu, skor tahminler havada uçuştu 3-0’lar 3-1’ler 4 – 5 atmamız lazım ama zor gibi. Heralde kimse maçın bir anında 0-2 geri düşüleceğini tahmin etmedi.

Artık kavramamız gereken en önemli mesele Türkiye ve Avrupa’daki futbol dinamiklerinin değişmiş olması. Sadece yetenekli ama fizik kuvveti güçsüz olan futbolcularla Süper Lig’de yenilmeyecek takım yok. Fakat Avrupa’da artık yetenek 2. plana düştü. İlk önce fizik gücü…

Peki Kopenhag neyi farklı yaptı?

Öncelikle maçın büyük kısmında Galatasaray etkinlik gösteremedi. Kopenhag  Galatasaray’ın oyununu kilitlemeden önce net kaçan pozisyonlar golle sonuçlansa bugün başka bir şey konuşuyorduk  fakat Şampiyonlar Ligi’nin heyecanı ya da şans o toplar kaleye girmedi. 20. dakikadan sonra orta sahada büyük sıkıntı yaşadı.

Kopenhag  Galatasaray’ın oyununu presle çözdü. 70 dakika boyunca Kopenhag’ın etkin presi oyunu kilitledi.

Angeliño, Kerem Demirbay , Kerem Aktürkoğlu’nun fizik gücü yetersiz. Galatasaray oyunu dar alanda başlatıyor ama hücum hattında geniş alana yayılıyor. Kopenhag’ın sürekli 3 adamla yaptığı press pas oyununun oynatılmasına engel oldu ve biz onlarca dakika sadece Icardi’ye atılan uzun ve isabetsiz topları izledik.

EN KRİTİK HATA

Bunu Okan hoca mı istedi bilmiyorum ama, Süper Lig’de 25-30 metreden Icardi’ye top atabilirsin ama bunu devler liginde yapamazsın bu kadar basit değil. Bu mantalitede oynan oyun maçın en kritik hatasıydı

KEREM’LER ALINMALIYDI

Orta saha ve kanatlardan hiçbir pas oyunu yapılamadı ve bu noktada ikinci yarıya çıkarken iki Kerem’in de oyundan alınması gerekliydi. Ndombele’nin biraz kilolu olduğunu hepimiz gördük fakat orta sahada bir güç gerekliydi. Aynı şekilde Zaha’nın da tam hazır olmadığı çok net görüldü ama bu iki oyuncunun oyuna girmesi iki bölgede top kayıplarını durdurdu. kırmızı kartı gören Kopenhag orta saha ve kanatta top kayıplarının durmasını da görerek skoru korumak için geri çekildi.

TAM O ANDA YİNE YANLIŞ HAMLE

Okan hoca geriye yaslanmış takıma karşı Barış Alper Yılmaz hamlesini yaptı. Maçın başından beri geniş alanda oynanan oyun tam dar alana sıkıştı bu defa da dar alanda etkili olan Mertens ve Ziyech oyundan alınmış oldu. Ziyech’in performansı tartışılır ama Mertens çok fazla topla buluşmamıştı son dakikalarda etkili olabilirdi. Oyun dar alana sıkıştığı dakikalarda da geniş alanda etkili olan Barış Alper, oyun içinde ön plana çıkamadı.

KALİTE VE ŞANS BİR ARAYA GELDİ

Kopenhag her ne kadar Avrupa futbolunun içinde olup fizik gücü yüksek atletik bir takım da olsa daha kaliteli futbolcuları olan Galatasaray belki Boey ile nadir görülen bir pozisyona girdi ve iğne deliğinden attığı golle takımı ateşledi. Maç boyunca Kerem Aktürkoğlu ve Angeliño’nun yapamadığı iyi bir ortayı Zaha etkisiz haline rağmen yaptı ve Tete çok klas bir golle durumu 2-2’ye getirdi. Galatasaray henüz takım oyununu oturtturamadı böyle oynamaya devam ederse sonu 4.’lük olur.

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ’A UYARI…

Ülke puanı için bu çok önemli iki maç var Fenerbahçe ve Beşiktaş… Fenerbahçe’nin rakibi Nordsjaelland kendi sahasında Kopenhag’ı ağırladı ve Galatasaray’a 70 dakika boyunca şu attırmayan Kopenhag’a 22 şut attı. Nordsjaelland’ın Konferans Ligi’nde olması Şampiyonlar Ligi’nde olan Kopenhag’dan daha aşağı bir takım olduğunu göstermiyor bu nedenle rakibi hafife almamak gerek.

Beşiktaş’ın işi Fenerbahçe’ye göre biraz daha zor fakat Siyah Beyazlı temsilcimiz bu engelinden sonrası rahat. Her iki takımada maçlarında başarılar diliyorum