Galatasaray maçının perde arkası! VAR nerede devreye girmeliydi

Yayın tarihi: 12 Ocak 2024 Cuma 8:50 am - Güncelleme: 12 Ocak 2024 Cuma 8:50 am

Oğuzhan Poyrazoğlu

twitter: @oguzhanpoyraz19

Galatasaray soğuk Sivasspor deplasmanında 2 puanı sahada bırakarak şampiyonluk yarışında darbe aldı.

Hakemlerin konuşulmadığı sadece taktiklerin konuşulduğu maçlar olsun istiyoruz fakat bu mümkün olmuyor.

Hakem Zorbay Küçük Sivas’ta daha önce yaptığı hatalarına devam etti. Öncelikle Sivasspor’un kazandığı penaltı net doğru karar. Bu konuda top hücüm yönüne değil ters yöne vuruldu gibi yaklaşımlar oldu. Bu durum sadece kendi takım arkadaşının topu uzaklaştırmak için yaptığı vuruşda geçerli bir kural yani karar doğru.

Fakat Galatasaray’ın penaltı beklediği iki pozisyonu var. Kerem’in pozisyonu daha tartışmalı olsa da Mertens’in pozisyonundaki el net bir şekilde oyuna müdahale.

Abdülkadir, rakibiyle girdiği mücadelede yere düşüyor ve o anda Mertens’in önüne gelen topa net bir şekilde eliyle müdahale ediyor. Burada iki farklı husus var.

Birincisi Abdülkadir yere düştüğü için eli çarpıyor ve bunu bilinçli yapmıyor. Fakat ceza sahası içinde bilinçli el ile müdahale zaten olmaz. Bütün el müdahaleleri hata sonucu olur ve bu konuda kurallar nettir. Top Mertens’in önünde kalmamış olsa daha farklı bir tartışma yapılabilirdi. Top ele çarpmasa Mertens mutlak golle sonuçlanabilecek avantajlı bir pozisyon elde edecekti.

İkinci konu ise VAR. Video Yardımcı Hakemlerin bu konuda devreye girmemesi de ilginç.

Hakemin önünde ve hakemin net bir şekilde gördüğü bir pozisyon olduğu için VAR devreye girmedi diye yorumlar yapılıyor. VAR devreye girmek için hakemin ne düşündüğünü düşünmek zorunda değil. VAR görür hakemi çağırır zaten nihaiyi kararı hakem verir. Belki VAR devreye girmiş olsa Zorbay Küçük bu hatayı yapmamış olacaktı yada hatasına devam edecekti.

VAR’ın fal açmasına gerek yok. Sen hakemi çağır kararı versin akıllarda ‘VAR çağırsaydı?’ soruları kalmasın.

SİVASSPOR VE ANADOLU KULÜPLERİ

Hemen hemen her yazımda bahsettiğim Anadolu kulüplerinin büyük takımlar karşısında beraberlik sonucu dışında bir plan yapmamaları bugün de Sivasspor da vücut buldu.
Geçtiğimiz hafta 4’lü defans ile sahaya çıkan Sivas bu Galatasaray karşısında 5’li defansa geçti. Galatasaray 1-0 öndeyken bile Sivasspor çıkmamakta direndi. Galatasaray tempo olarak düşünce atağa geçtiler ve kısa sürede penaltı buldular. Anadolu kulüplerinin defansif oyun anlayışından kurtulması lazım artık. Takımlar içindeki potansiyeli göstermek yerine ‘beraberlik yeter’ anlayışıyla sahaya çıkıyor.

Türk futbolunun problemi yabancı sayısı değil, Anadolu kulüplerinin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmaması tek hedeflerinin Süper Lig’de kalmak olması.

MERTENS 90 DAKİKA OYNAMALI

Galatasaray’ın oyuncu değişikliğinden sonra oyunun düşmesi problemi hala devam ediyor. Özellikle orta sahada Mertens’in oyundan çıkmasından sonra hücüm hattında top tutumaz oldular. Son dakikalarda Ndombele orada topu tutmaya çalışsa da o da ağır kaldı.

Kaynak: TELE1