İşte Galatasaray’ın Alanyaspor galibiyetinden çıkaracağı dersler

Yayın tarihi: 16 Nisan 2024 Salı 8:48 am - Güncelleme: 16 Nisan 2024 Salı 8:48 am

Oğuzhan Poyrazoğlu

twitter: @oguzhanpoyraz19

Galatasaray şampiyonluk mücadelesinde büyük öneme sahip Alanyaspor deplasmanından rahat çıktı. Son 7 maçını kaybetmeyen ve son 4 maçını kazanan Alanyaspor karşısında ilk yarı etkinlik gösteremese de ikinci yarı iki hamle oyunu bam başka noktaya getirdi.

Öncelikle ilk yarı neden kötü bir maç izledik.

Galatasaray’da ilk defa oynayan Aurier ile Kerem Aktürkoğlu’nun kötü performansı takımın tamamını etkiledi. Kanat hücumlarında adam eksiltilememesi ataklarında duvar çarpar gibi sürekli dönmesine neden oldu. Alanya da Galatasaray’ın güçlü defansını geçemeyince ilk yarıda oyun sıkıştı.

İlk yarıdaki oyun aslında oyun taktiği açısından da sıkıntılıydı.

Galatasaray hızla hücuma çıkmaya çalıştı ama sahada oyuncuların dizilişi o kadar genişti ki kanatta Barış Alper ya da Kerem Aktürkoğlu’na pas atılacağı zaman 2. bölge ile 3. bölge arasında çok sayıda rakip oyuncu giriyor ve paslar hedefine ulaşamıyor. Oyun içinde Icardi, Barış Alper ve Kerem Aktürkoğlu üçlüsüyle takımın geri kalanı arasında en az 10-15 metre boşluk oluşuyordu. Aynı zamanda Galatasaray’ın atakları, hızlı oyun için yavaş ama set hücumu içinde çok hızlı başlıyor bu nedenle oyuncular kendi aralarında paslaşma sorunu yaşıyordu.

Okan Hoca devre arasından sonra iki hamle yaptı. Mevkii olmamasına rağmen haftalardır oynamasından dolayı o bölgeye alışan Kaan Ayhan’ı Aurier’iin yerine sağ beke aldı. Etkisiz Kerem Aktürkoğlu’nu çıkarıp Hakim Ziyech’i sağ kanada aldı. İlk yarı sağ kanatta oynayan Barış Alper de Kerem’in yerine sola geçti. Ve ikinci yarı takımın oyuncuları dizilişi de daha daraldı bu da kendi aralarında paslaşmayı kolaylaştırdı.

Ziyech uzun süredir kendisinden beklenen performansı bu maçta gösterdi. Oyuna girdiği gibi kendi bölgesinde kolayca adam eksilterek atakları olgunlaştırdı. İlk yarıda Kerem’e geçit vermeyen Hadergjonaj Barış Alper’i tutamayınca ilk gol geldi ve maçın da kırılma anı oldu.

Galatasaray rahat bir skorla şampiyonluğa bir adım daha yaklaşsa da, takım hücumları çok hızlı yapıyor. Tamamen defansif oynayıp kontra ataklarla gol bulmaya çalışan rakipler karşısında bu kadar hızlı oyun kurmaya çalışmak hataya ve bir anda kontra atak yemeye neden olabiliyor.

Günümüz futbolunda hücumlar oldukça disiplinli ve sabırlı atak tamamen olgunlaşana kadar bırakın ceza sahasına top atmayı ceza sahasının yayına bile girilmiyor. Bunu bu sene yapan Xabi Alonso’lu Bayer Leverkusen rekorlar kırarak Bundesliga’da şampiyon oldu. Bizim takımlarımızın da teknik ekiplerimizin de bir eksiği yok. Başarının sırrı, sıkı çalışma, azim ve disiplinden geçiyor.

Kaynak: TELE1