Galatasaray’ın galibiyetinin şifresi! Okan Hoca’nın o hamlesi maçın kaderini değiştirdi

Yayın tarihi: 30 Ocak 2024 Salı 8:44 am - Güncelleme: 30 Ocak 2024 Salı 8:44 am

Oğuzhan Poyrazoğlu

twitter: @oguzhanpoyraz19

Galatasaray son dakikalarda geriden gelip Gaziantep FK’yı 2-1 yendi. Fakat Galatasaray’ın tüm sıkıntıları tek bir maçta kendini gösterdi.

Önce Galatasaray’ın geçtiğimiz hafta İstanbulspor’dan yediği gole bakalım. İlk gol öncesi taç kullanılırken Nelsson öne geliyor o sırada Sanchez de alanı kapatmak için ceza sahasının taçın kullanıldığı bölgeye geliyor. Taç kullanıldıktan sonra ceza sahasına yapılan ortayı savunmak Mertens’e kalıyor ve top ağlara gidiyor.

Galatasaray bugün nerdeyse birebir aynı golü yedi. Nelsson yine ceza sahasına orta yapacak olan oyuncuya yaklaştı, Sanchez de ön direk önündeki rakibi tutarken arkadaki oyuncuları görece kısa boylu olan Kerem Demirbay ve Torreira tutmak zorunda kaldı. Neticede her iki stoperin de oyunun yönünde öne gelmesiyle gol yenmiş oldu.

Adülkerim Nelsson ve Abdülkerim Sanchez ikisi tutarken Nelsson  Sanchez ikilisi hava toplarında çok iyi uyum sağlayamadı. Fakat maç bu iki sadece 2 defa kontra atağa çıkmalarına engel olamadı. Kaptırılan toplarda defans kademesini iyi kapattılar.

ACİL SAĞ VE SOL BEK

Galatasaray’da asıl alarm veren bölge sağ ve sol bekler. Boey Süper Lig rekorunu kıran bir bonservis bedeli ile Alman devi Bayern Münih’e transfer oldu, Angelinho da Roma’ya gitti zaten performansı yeterli değildi.

Ama Berkan ve Kaan Ayhan bekte olmadı. Öncelikle Kaan Ayhan’ı ele alalım. Stoper ve Libero mevkiine o kadar alışmış ki oradaki performansını bekte yansıtamadı. Zaten fizik olarak da modern futbolun bek bölgesine uygun değil. İler hücumlarda Barış Alper’i sağdan kaçırtamadığı gibi kendi de kaçamadı. Bazı pozisyonlar da geri dönemedi o kanat açık verdi. Kaan Ayhan libero oynarken geçiş oyunun kurmasına nasıl yardımcı oluyorsa bekte kanat hücumuna katkı sağlayamadı

Kerem ise arkasında sağ açığa kaçabilecek bir bek aradı ama Berkan ya geride kaldı ya da topla birlikte sahanın ortasına yöneldi. Bu nedenle iki bölgede ilk yarıda büyük aksadı.

GALİBİYETİN ŞİFRESİ

Okan Buruk’un galibiyetinin ilk adımını Zaha’yı oyuna alarak yaptı. İlk yarı performansı gayet iyi olan Kerem Demirbay’ı taktik gereği çıkardı Zaha’yı soktu. Kerem Mertens ile beraber orta sahanın ofansif yönüne geçerken arkada Torreira tek kaldı. Zaha yeniden sol kanada geçti ama bu defa çizgiye inmeden daha çok ceza sahasının içine kat etti.

Zaha’nın oyunu hareketlendirmesi de skoru değiştirmeyince, Okan Hoca, Berkan’ı çıkarıp Tete’yi aldı ve son haftaların Joker ismi Barış Alper Yılmaz Sağ açıktan sol beke geçti.

Barış Alper’in sol beke geçmesi Zaha’nın kanat oyununu rahatlattı, Barış Alper ile beraber Zaha da istediği boş alanları bulabildi ve bu değişiklikten sadece 1 dakika sonra da gol geldi.

Aslında bu kadar basit. Barış Alper gibi hareketli bir oyuncu ki kendine de çok iyi baktığı belli müthiş bir gelişim sağladı, nereye koyarsan koy o bölgenin oyununu yükseltiyor. Bir de geceye damgasını vurarak müthiş bir şutla galibiyet golünü attı.

SUMUDİCA NE YAPTI?

Her maçtan sonra kendinden emin açıklamalar yapan, Sumudica, maç boyunca Gaziantep’i geride tuttu. Özellikle atılan gol sonrası sadece uzun toplarla kontra atak oyununa geçtiler ki zaten başarılı olamadılar. Galatasaray’ın golü öncesi bir ara Gaziantep 7-8 kişiyle defans hattı kurmuştu.

DAVİNSON SANCHEZ’İN NESİ VAR?

Maç boyunca aklımda hep bu soru vardı, Sanchez’in nesi var? Sakatlıktan sonra eski formuna bir türlü çıkamadı. Açıkçası saha içinde kafası başka yerde gibi davranıyor birkaç defa çok ilginç pas hatası yaptı, geçtiğimiz hafta İstanbulspor maçında da VAR’dan dönen golde rakibi sadece izlemişti. Sanchez’in probleminin kulüple ilgili olduğunu düşünmüyorum. Düşünmememin de nedeni Barış Alper’in golü sonrası yaşadığı sevinç. Muhtemelen kameralara yansımadı ama biz tribünden gördük. Golden sonra yerinden fırlayan Sanchez sevinçten neredeyse orta sahaya kadar koştu

Kaynak: TELE1