İsrail’in “hastane saldırısı” iddiasını New York Times yalanladı! “Füze Nahal Oz’dan fırlatılmış”

Yayın tarihi: 27 Ekim 2023 Cuma 3:56 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2023 Cuma 3:56 pm

New York Times, Gazze’deki bir hastaneye gerçekleştirilen yüzlerce sivilin öldüğü kanlı saldırının, İsrail ve ABD’nin iddia ettiği gibi Gazze’den fırlatılan bir füzenin neden olmadığını söyledi. Gazete, füzenin İsrail‘in Nahal Oz kasabasından fırlatıldığının tespit edildiğini kaydetti.

ABD merkezli New York Times, gerçekleştirdiği detaylı görsel analiz sonucunda, 17 Ekim gecesi Gazze’de meydana gelen hastane saldırısının, İsrail’in iddia ettiği gibi gerçekleşmediği sonucuna vardı.

Gazze’deki hastanede yüzlerce sivilin öldürüldüğü saldırıya dair, ABD ve İsrail istihbarat birimleri, patlama sırasında kaydedildiği öne sürülen bir görüntüye dayanarak roketin Gazze’den fırlatıldığı iddiasında bulunmuştu.

‘KANIT’ OLARAK SUNDULAR

İsrail ordusunun yayımladığı görüntülerde bir roketin Gazze semalarında karanlıkta ilerlediği ve havada infilak ettiği görülüyor. Saniyeler sonra yerde bir başka patlama gerçekleşiyor.

İsrailli ve Amerikalı yetkililer, “Filistinlilere ait bir roketin gökyüzünde arızalandığını ardından yere düştüğünü ve hastanedeki patlamaya yol açtığını” iddia etmiş ve bu görüntü de yetkililerce sözde ‘kanıt’ olarak sunulmuştu.

PATLAMAYA İSRAİL’İN FÜZESİ NEDEN OLUYOR

Ancak ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times tarafından yapılan detaylı bir görsel analiz, 17 Ekim gecesi canlı yayın yapan bir el Cezire kamerasından alınan video kaydının başka bir şeyi gösterdiği sonucuna vardı.

Görsel analizin sonucuna göre, videoda görülen ve Gazze’den fırlatılan füze, hastanedeki patlamaya neden olmadı.

NYT’nin bulgularına göre, o füze yaklaşık üç km ileride gökyüzünde infilak etti.

Gazete kesin bir kanıya varmanın mümkün olmadığını belirtmekle birlikte füzenin İsrail’in Nahal Oz kasabasından atıldığının anlaşıldığını yazdı.

5 VİDEONUN COĞRAFİ KONUMU BELİRLENDİ

NYT görsel araştırmalar bölümü uzmanlarından Aric Toler, merminin kuzey, güney, doğu ve batıdan fırlatıldığını gösteren beş videonun coğrafi konumunu belirlediklerini dile getirdi.

Toler, füzenin İsrail’in Nahal Oz şehri yakınlarından fırlatıldığını değerlendirdiklerini aktardı.

NE OLMUŞTU?

İsrail, Gazze‘deki hastane saldırısı sonrasının havadan görüntülerini yayınlayarak bomba atmadıklarını öne sürmüştü ancak Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı’nın incelediği videoda İsrail’in hastaneyi vurduğu görülmüştü. İsrail saldırının yaşandığı gün önce hastane çevresini hedeflemediklerini açıklamış ardından da saldırının yakınlarının hedeflendiğini açıklamıştı.