İsrail medyası: Festivaldeki bazı sivilleri İsrail helikopterleri vurdu

Yayın tarihi: 19 Kasım 2023 Pazar 12:04 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2023 Pazar 12:04 pm

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısına müdahale eden bir İsrail savaş helikopterinin festivaldeki bazı sivilleri vurduğunu iddia etti.

Hamas’ın 7 ekimde başlattığı saldırının ardından başlayan savaş derinleşti. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, savaşın başlamasına neden olan 7 Ekim saldırısı ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı.

Gazete, İsrailli güvenlik yetkililerinin, Hamas’ın Gazze’den 7 Ekim’de düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı güvenlik değerlendirmesiyle ilgili haber yayımladı. Hamaslıların sorgu kayıtlarına ve polisin olayla ilgili soruşturmasına dayanan üst düzey İsrailli güvenlik yetkililerinin değerlendirmesinde, Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen müzik festivali hakkında Hamas’ın önceden bilgi sahibi olmadığı belirtildi.

BM’den İsrail’e çifte saldırı tepkisi

“ÖNCEDEN KAÇTILAR”

Güvenlik yetkililerinin, Hamas’ın, saldırı esnasında dronlar ve paraşütlü unsurlar sayesinde müzik festivalini öğrendiği aktarılan haberde, iletişim sistemini kullanarak onları bölgeye yönlendirdiğini “tahmin ettikleri” kaydedildi. Habere göre, polis soruşturmasında, festivale katılanların çoğunun ilk silah sesi duyulmadan yarım saat önce partinin durdurulmasına karar verildiği için kaçmayı başardığı yer aldı.

RASTGELE ATEŞ ETTİLER

Haaretz haberinde, soruşturmanın aynı zamanda bir İsrail savaş helikopterinin Hamaslılara ateş açarken sivilleri de vurduğunu ortaya çıkardığını ileri sürerek, “Bir polis kaynağına göre, soruşturma aynı zamanda olay yerine gelen ve görünüşte oradaki teröristlere ateş açan İsrail ordusuna ait bir savaş helikopterinin de bazı festival katılımcılarını vurduğunu gösteriyor. Polise göre festivalde 364 kişi öldürüldü.” İfadelerine yer verdi.

DİĞER GAZETELER DE DOĞRULADI

Öte yandan İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi ise şu iddiaya yer verilmişti:

“Hamas teröristleri kalabalığın arasına yavaşça karışmaları ve ne olursa olsun kıpırdamamaları yönünde talimat aldı. Böylelikle hava kuvvetlerini aşağıdakilerin İsrailli olduğuna inandırmaya çalıştılar. Bu aldatmaca, Apache helikopterleri tüm kısıtlamalardan kurtulmak zorunda kalana kadar bir süre işe yaradı. Pilotlar kimin terörist kimin İsrailli olduğunu ayırmanın zor olduğunu anlayınca saat 09.00 sıralarında bazıları üstlerinden izin almadan bağımsız olarak teröristlere karşı top mermisi kullanmaya karar verdi.” 

Kaynak: TELE1