İnsanlık tarihinde dönüm noktası olacak buluş! Farelerin hücre hücre beyin haritasını çıkardılar

Yayın tarihi: 29 Aralık 2023 Cuma 11:33 am - Güncelleme: 29 Aralık 2023 Cuma 11:34 am

Bilim insanları farenin 32 milyon hücresini 6 yıl boyunca inceleyip haritalandırdı. Çalışmaya liderlik eden Hongkui Zeng “İnsanlık dönüm noktası niteliğinde bir başarı” dedi.

Dünyada ilk kez bir memeli hayvan beyni hücre-hücre incelendi. Bilim insanları farenin 32 milyon hücresi 6 yılda hem hücresel hem moleküler hem de bağlantısallık açısından ilk kez bu detayda ve tüm olarak araştırıldı. Araştırmalar neticesinde bir harita oluşturuldu.

Figure displaying mappings of the mouse brain arranged in a circle

‘DÖNÜM NOKTASI’

Çalışmaya liderlik eden Allen Beyin Bilimi Enstitüsü Direktörü ve Genel Müdür Yardımcısı Hongkui Zeng “Bu, gen fonksiyonu ve genomik evrimi incelemek için referans genomlara benzer şekilde, beynin fonksiyonu, gelişimi ve evrimine ilişkin araştırmaların bir sonraki aşamasına gerçekten kapıyı açan dönüm noktası niteliğinde bir başarıdır” dedi. Zeng “Meslektaşlarım, belirlediğimiz 5 bin hücre tipinim önümüzdeki 20 yıl boyunca ne yaptığını ve hastalıklarda nasıl değiştiklerini anlamaya çalışacak” dedi..

‘ŞAŞIRTICI KARMAŞIKLIK’

Zeng ve çalışma arkadaşları, tek hücreli RNA dizilimini uzamsal transkriptomik (her bir hücrede hangi genlerin ifade edildiğini ve bu hücrelerin nerede bulunduğunu belirlemeye yönelik yöntemler) ile birleştirerek beynin şaşırtıcı karmaşıklığını ve çeşitliliğini ortaya çıkardı.

Zeng, atlasın en önemli açıklamalarından birinin, bir hücrenin genetik kimliği ile mekansal konumu arasındaki derin bağlantı olduğunu söyledi. Zeng “Beyin devrelerinin yapı taşlarını görüyoruz. Beynin organizasyonu muhtemelen onun evrimsel tarihini yansıtıyor” dedi.

Atlas ayrıca beyin hücrelerinin, hücreden hücreye mesaj taşıyan çeşitli sinyal molekülleri aracılığıyla birbirleriyle nasıl konuştuğunu da ortaya çıkardı.

Yapay zeka gazeteciliğine ilk dava açıldı

Kaynak: TELE1