Yapay zeka gazeteciliğine ilk dava açıldı

Yayın tarihi: 28 Aralık 2023 Perşembe 10:52 am - Güncelleme: 28 Aralık 2023 Perşembe 10:54 am

The New York Times, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları gerekçesiyle OpenAI ve Microsoft’a dava açtı.

ABD’nin The New York Times, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle ChatGPT ve diğer popüler yapay zeka platformlarının geliştiricisi şirketlere dava açan ilk büyük medya kuruluşu oldu. New York Güney Mahkemesi’nde açılan davada, The New York Times tarafından yayımlanan milyonlarca makalenin, sohbet robotlarını eğitmek için kullanıldığı iddia edildi.

Şikayette, sanıkların gazetenin eserlerini ‘yasa dışı şekilde kopyalanması ve kullanılmasıyla’ ilgili milyarlarca dolarlık yasal ve fiili zarardan sorumlu tutulması gerektiği belirtilirken, şirketlere gazetenin telif hakkıyla korunan çalışmalarını kullanan tüm sohbet robotu modellerini ve eğitim verilerini kaldırma çağrısı yapıldı. OpenAI ve Microsoft’un The New York Times’ın içeriğini ücretsiz olarak kullanarak gazetenin yerini alacak ürünler yaratmakla suçlandığı şikayette, “Sanıklar The Times’ın gazeteciliğine yaptığı devasa yatırımdan bedava yararlanmaya çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.

“YAPAY ZEKANIN DOLDURAMAYACAĞI BİR BOŞLUK OLUŞACAKTIR”

Gazetenin şikayetinde, “Haber kuruluşları bağımsız gazeteciliklerini üretemez ve koruyamazsa, hiçbir bilgisayarın veya yapay zekanın dolduramayacağı bir boşluk oluşacaktır” sözleri yer aldı.

The New York Times 2023’e stilleriyle damga vuran yıldızları seçti

OpenAI, işten kovdukları ismi geri almak istiyor

Yapay zeka bedava! Microsoft sessiz sedasız Copilot uygulamasını duyurdu

Kaynak: TELE1