İmamoğlu kararında mahkemeden hatalar silsilesi!

Yayın tarihi: 16 Aralık 2022 Cuma 1:11 pm - Güncelleme: 16 Aralık 2022 Cuma 1:33 pm

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ‘YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği’ gerekçesiyle verilen cezada bir dizi hata olduğu ortaya çıktı. TCK’da bulunmayan fıkradan ceza veren mahkemenin ceza hesaplamasında hatalı olduğu belirlendi. Savcının da bu nedenle cezaya itiraz ettiği belirtildi.

Siyaset bilimciler İmamoğlu’na verilen cezayı yorumladı! “Karar demokrasi refleksini tetikledi”

İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasında uygulanan sevk maddelerinin yanlış olduğu ve bu yanlış uygulama sonucu 5 gün fazladan hapis cezası verildiği öğrenildi.

Sözcü’nün haberine göre, hükmün TCK’nın hakaret suçunu düzenleyen maddesinde bulunmayan bir fıkra üzerinden kurulduğu ortaya çıktı. Şöyle ki; İmamoğlu’na verilen 1 yıl 6 aylık ceza, TCK’nın “125/6” maddesi uyarınca altıda bir oranında artırım yapılarak 1 yıl 9 aya çıkarıldı.

Oysa ilgili maddede “125/6” diye bir fıkra yok. Hukukçular şayet artırım yapılacaksa 125. maddenin 4. fıkrası uygulanması gerektiği görüşünde.

Ayrıca hükümde, YSK üyelerine karşı işlendiği gerekçesiyle ceza “125/son delaletiyle artırılıyor” ancak hukukçular “TCK/son” diye hüküm kurulamayacağını, doğrusunun ise TCK/125 olması gerektiğini vurguluyor.

Altılı Masa yargı darbesine karşı Saraçhane’de! İstanbullular akın etti

5 GÜN FAZLA HESAPLADI

Ayrıca bir hatanın da sevk maddelerinin yanlış hesaplamasında ortaya çıktığı ileri sürüldü. Sevk maddelerindeki yanlış hesaplama ile 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası hükmünün yanlış olduğu, burada alt sınırdan uzaklaşarak verilmesi gereken cezanın 1 yıl 19 ay 15 gün olması gerektiği ifade edildi. Sonuç cezaya 2 yıl 7 ay 15 gün denildiği taktirde sanığa 5 gün fazladan ceza verildiği sonucunun ortaya çıkacağı belirtildi.

ÜST SINIRDAN CEZA

Başka bir aykırılığın ise yüksek sınırdan ceza verilmesi olarak gösterildi. Hukukçular hakaret suçlarında para cezaları uygulanabileceği hükmü de varken kararı veren hakimin İmamoğlu’na para cezası yerine doğrudan hapis cezasını tercih etmesinin de kararda açıklanmadığına dikkat çekti.

BAŞSAVCILIK DEVREYE GİRDİ

Nitekim karardaki hatalar silsilesini bir gün sonra fark eden Başsavcılık, İstinaf Mahkemesine dilekçe sunarak kararın bozulmasını talep etti. Dilekçede, usül ve yasaya aykırı hususları içermesi sebebiyle kararın bozulması için istinaf yoluna gidileceği belirtilerek; “İstinaf layihamızı hazırlamak üzere gerekçeli kararın Başsavcılığımıza tebliği kamu adına talep olunur” denildi.