Dünyaca ünlü bankalar Türkiye için yıl sonu faiz tahminini değiştirdi

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 7:25 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 7:25 pm

Merkez Bankası’nın sert faiz artışı sonrası dünyaca ünlü JP Morgan, Morgan Stanley ve Barclays Türkiye için yıl sonu faiz tahminini yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün piyasa beklentilerinin çok üzerinde bir faiz artışına gitti. Merkez, faizi yüzde 17,5’ten yüzde 25’e yükselterek son 4 yılın zirvesine çıkardı.

Bu gelişme sonrası herkes faiz artışının devam etmeyeceğini merak ederken yabancı bankalar peş peşe yıl sonu faiz tahminini açıkladı.

Fed Başkanı Powell konuştu, altın geriledi! “Gerekirse faizleri daha fazla artırırız”

JP MORGAN BEŞ PUAN ARTIRDI

ABD’li yatırım bankası JP Morgan, yıl sonu faiz tahminini 5 puan artırdı. Kurum Ekonomisti Fatih Akçelik yıl sonuna kadar her toplantıda 250’şer baz puan faiz artırımı beklediklerini belirterek, “Yıl sonu için politika faizi tahminimizi yüzde 30’dan yüzde 35’e yükselttik” dedi.

Selçuk Geçer faiz kararını TELE1’e anlattı! “Hiçbir önemi yok”

MORGAN STANLEY’DEN 10 PUANLIK ARTIŞ

ABD’nin önde gelen bir diğer bankası Morgan Stanley de faiz tahminini yükseltti. Dev banka, TCMB için yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 20’den yüzde 30’a çıkardı.

Nas unutuldu! Merkez Bankası’ndan son 5 yılın en yüksek faiz kararı

BARCLAYS’A GÖRE YÜZDE 35

İngiliz banka Barclays da TCMB’nin politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35’e, 2024 sonuna kadar ise yüzde 35’e yükseltmesini bekliyor. Barclays analistleri, bugün yayımladıkları notta, TCMB’nin dünkü kararla büyük ve olumlu bir sürprize imza attıklarını, politika faizinin en çok yüzde 25’e kadar yükseltileceği yönündeki piyasadaki yaygın görüşle çelişen bir adım olduğunu vurguladı.