Selçuk Geçer faiz kararını TELE1’e anlattı! “Hiçbir önemi yok”

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2023 Perşembe 3:23 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2023 Perşembe 3:25 pm

Özel Haber: Barış Önal

Merkez Bankası politika faizini beklentilerin üzerinde arttırdı. Yüzde 17.50 olan faiz yüzde 25’e yükseldi. Ekonomist Selçuk Geçer TELE1’e yaptığı açıklamada, “Faiz oranının ne kadar yüksek olduğunun hiçbir önemi yok. Önemli olan enflasyonunuz ne kadar?” dedi.

Türkiye’de 2023 seçimlerine kadar AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı nedeniyle politika faizi düşürüldü. 3 Mart 2021 tarihinde yüzde 19 seviyesinde olan politika faizi Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığı 19 Aralık 2021 sonrası yüzde 14 seviyesinden hızla yüzde 8.5’e kadar düşürüldü. Yüzde 19’luk faiz döneminde dolar 7 lira seviyesindeydi. Faizin yüzde 8.5’e düşürüldüğü dönemde ise dolar kuru rekor üstüne rekor kırarak 23 lira seviyesine ulaştı. Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi. Kendi politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle bozulan ekonominin faturasını halka yükleyen AKP iktidarı genel seçimler sonrası vergilere zam üstüne zam yaptı. Seçim sonrası değişen kabinede Hafize Gaye Erkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na Mehmet Şimşek ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı rafa kalktı. Haziran ve temmuz aylarında 900 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 17,5 çekildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu’nun Ağustos toplantısında faiz 750 baz puan arttırılarak yüzde 17.50’den yüzde 25 çekildi. Merkez Bankası bundan önceki en yüksek politika faizi artışını ise Mayıs 2018’de 850 baz puanla yapmıştı.

Nas unutuldu! Merkez Bankası’ndan son 5 yılın en yüksek faiz kararı

“ÖNEMLİ OLAN ENFLASYON NE KADAR?”

TELE1’den Barış Önal’a konuşan Ekonomist Selçuk Geçer, Merkez Bankası’nın faiz kararının bir anlam ifade etmediğini belirterek, “Faiz oranının ne kadar yüksek olduğunun hiçbir önemi yok. Önemli olan enflasyonunuz ne kadar?” dedi. Bir sonraki enflasyon oranına dair de konuşan Geçer,  “Enflasyon çok yüksek muhtemelen bir sonraki açıklanacak enflasyon da yüzde 70’lere yakın bir yerde olacak. O nedenle de yüzde 25’lik bir faiz hiçbir şey ifade etmeyecek. Onu bildikleri için bu kadar cevval davranmış olabilirler” diye konuştu.

“BANKALAR MEVDUATLARINI YÜKSELTSİN DİYE…”

Geçer, Merkez Bankası’nın bu beklenmeyen faiz kararının bankaların mevduat faizlerini artırmaya zorlamak için alındığını belirterek, “Baktılar ki bankalar TL mevduatlarını kendileri yükseltmiyor. Bankaların mevduatlarını yükseltebilmek için bunu yaptılar. Biraz da dövizi olduğu yerde tutmaya çalışıyorlar. Ama çok fazla etkisi olacağı kanaatinde değilim. Yüzde 2-3’lük bir düşüş oldu dolarda yarın öbür gün 27’nin üzerine tekrar atar kendisini. Zaten döviz tutmak gibi bir düşüncelerinin olduğu kanaatinde değilim” diye konuştu.