Baba etkili, yetki ve erkin babadan ya da her türlü yetkinin ailenin erkeği başında toplandığı bir aile türü. Kadının ve kız çocuklarının gerekli bir kastlık durumunda bulunduğu aileler, ataerkil ya da baba buyruklu ailedir .
Kadınlar ve erkekler arasında eşitsizliğin temel nedenlerinden biri toplumsal rollerdir. Ev içi roller ve iş bölümü cinsiyet eşitsizliğinin temel nedenlerinden biridir. Kadının ev içine hapsedilmiş olması cinsiyet eşitsizliğini yoğunlaştıran etkenlerdendir. Oysa, kadının ev içi ekonomiye katkısı hiçe sayılmaktadır. Yine, erkeklerin kadınların rollerine ilişkin empati eksikliği diğer eşitsizlik nedenlerindendir.
Olumsuz toplumsallaşma sonucu kadınlara yüklenen anlamlar negatif olmuştur. Bu olumsuz gidiş kader değildir. Başta siyasi iktidarlar bu cinsiyet eşitsizliğine ilişkin olguyu değiştirmek zorundalar. Partiler kadın temsilcilere ve vekillere dengeli bir şekilde yer vermeleri bunun çözümüne katkı olarak değerlendirilebilir.
Yine, aile içi eğitim önem kazanmaktır. Aile içinde kız çocukları en az erkek çocuklar kadar desteklenmeli ve alınan kararlara katılmalıdır. Kız çocukları ve erkek çocuklar arasında anlaşmazlıklarda erkeklere karşı yanlı tutumdan vazgeçilmeli bir uzlaşma yolu seçilmelidir.
Diğer taraftan, müfredat programı ve onun yansıması olan ders kitaplarında cinsiyet eşitsizliğine yer veren temalara son verilmelidir. Öğretme-öğrenme sürecinde kız çocukları en az erkek çocukları kadar rol ve sorumluluklar almalıdırlar.
Maalesef bazı ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de toplumca cinsiyet eşitsizliği hüküm sürmektedir. Elbette bu anlayışın sağlıklı bir toplum için kabul edilir tarafı bulunmamaktadır. Bu anlayışın değişmesi ailede başlamalıdır. Ev içinde kadınların rollerini erkekler de paylaşmalıdır. Yine, cinsiyet eşitsizliğinin çalışma yaşamında yeri ve önemi bulunmaktadır. Bu anlayışın değişmesi için uygun kurumsal ve yönetimsel politikalar belirlenmelidir. Ayrıca yöneticiler kadın hakları konusunda bilinçlendirilmelidir.