Çağdaş insan değişime uyum sağlamalıdır. Bireyin çevresinde sürekli olarak sosyo-ekonomik ve teknolojik değişmeler görülmektedir. Çağdaş insanın bu değişmelere uyum sağlaması modern dünyada temel bir sorumluluk olarak kabul edilmelidir. Bu deneme yazısında böyle bir anlayışın gerekçelerine değinilmektedir.
Bu yazıda bu gerekçeler ile birlikte değişime uyum çabalarının getirilerine değinilecektir. Her birey ve toplum nitelikli bir yaşama sahip olmak ister. Değişime uyum çabalarının nitelikli bir yaşamla ne gibi bir ilgisinin olacağı elbette merak konusudur.
Çevredeki değişmeler insanların amaç ve beklentilerine hitap ederek onlara nitelikli bir hayat sunmada olanaklar yaratmaktadır. Kuşkusuz bu amaç ve beklentilerin neler olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.
Bireylerin hem düşünsel hem de uygulama alanlarında amaçlarını gerçekleştirmede bu değişmeler olanaklar yaratmaktadır. Ancak bu değişmeler insan yaşamına değer ve anlam kattığından desteklenmelidir.
Bu konuyla ilgili olarak birey değişime uyum sağlarken neler yapması gerektiğinin de ele alınması gerekmektedir. Birey bu bağlamda, tutum duygu ve davranışlarını değiştirmelidir.
Tabii böyle bir anlayış kültür ve dolayısıyla eğitim işidir. Başka bir ifadeyle, çağdaş insanın tutum, davranışlarında değişikliklere gitmek için ülke eğitim siteminin ideal koşullara getirilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, ülkemizde eğitim sistemi istenilen düzeyde değildir. Çünkü eğitim sistemimizin amaç, yapı ve süreç, çevre ile ilişkilerinde sorun yaşanmaktadır. Ancak bütün bunlara rağmen çağdaş insan değişmelere uyum sağlamaması mazeret kabul edilemez. Çünkü modern insanın yaşamına bu değişmeler bir değer yüklemektedir.
Sonuç olarak modern insanın amaç ve beklentilerine hizmet ettiğinde bu değişmelere uyumu zorunlu kılmaktadır. İnsanların bu değişmelere uyum sağlama birey tutum, beceri ve davranışlarında yeniden ele alınması zorunludur.