Almanya yüz binlerce kişiye istihdam için kapılarını açacak! Yasa onaylandı

Yayın tarihi: 29 Mart 2023 Çarşamba 5:00 pm - Güncelleme: 29 Mart 2023 Çarşamba 5:00 pm

Almanya’da 700 bin işçi açığı var. 2030’a kadar bu açığın 7 milyon olma ihtimali nedeniyle ülke, yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladı. Almanya, ülkeye göç etmek isteyen kişiler için puanlama sistemini hayata geçirecek

Almanya’da Bakanlar Kurulu, ülkede nitelikli iş gücü açığını kapatmayı hedefleyen yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladı.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Almanya’da kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılması için oluşturulan nitelikli göçmen stratejisine Bakanlar Kurulu’nun onay verdiği belirtildi.

Açıklamada, birçok Alman şirketinin uzun süredir nitelikli çalışan bulmakta ciddi zorluklar yaşadığı, nitelikli çalışan açığının 2022’de 1,98 milyon seviyesinde olduğu bildirildi.

Alman devletini 9.7 milyon euro dolandıran Türk vatandaşına en ağır hapis cezası

Açıklamada, “Vasıflı iş gücü eksikliği, çok sayıda sektörü ve şirketleri etkilemektedir. Nitelikli işçi eksikliği, Almanya’da refah için bir risk haline geldi.” denildi.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, konuya ilişkin değerlendirmesinde, nitelikli iş gücünü güvence altına almanın Almanya’nın önümüzdeki 10 yıl için en büyük ekonomik görevlerinden biri olduğunu belirterek, yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası ile modern bir göç ülkesinin temellerini attıklarını belirtti.

PUANLANACAK!

Almanya’nın yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası, aile birleşimi ve mesleki niteliklerin tanınması gibi çeşitli basitleştirmelere ek olarak, nitelikli göçmeler için puan sistemini de getiriyor. Puan sayısı hesaplanırken dil becerileri, mesleki deneyim, yaş ve Almanya ile bağlantılar dikkate alınan kriterler arasında yer alıyor. Almanya’nın uygulayacağı sistemin benzerini hali hazırda Kanada, uyguluyor. Ülkenin getirdiği yasa, aynı zamanda ‘Kanada sistemi’ olarak da geçiyor.

ELEMAN ARAYAN SEKTÖRLER HANGİLERİ? NE KADAR MAAŞ VERİLİYOR?

SAĞLIK SEKTÖRÜ

Tıp doktorları, hemşire ya da sağlık alanında araştırma yapanlar ve diğer sağlık personeli. Bunların yıllık ortalama brüt geliri en az 30 bin euro. Yeni doktorların ise 50 bini aşıyor. Uzman doktorlarda rakamlar daha da yükseliyor.

MÜHENDİSLİKLER

Makine mühendisliği, sanayi- kontrol mühendisliği, elektrik mühendisliğinde da büyük açık var. Dil bilen Türk mühendisler, uygun iş daveti aldığında gelip çalışabilecek. Yeni başlayanların yıllık ortalama brüt geliri 50 bin euro.

IT’CİLER, YAZILIMCILAR

Bilgisayar programcıları, yazılımcılar, bu alandaki uzmanlar çok aranıyor. Yazılım geliştiricileri ve bilgisayar mühendisleri de çalışma izni alabiliyor. Yeni işe girenlerin yıllık brüt geliri ortalama 50 bin euro.

EKONOMİSTLER, İŞLETMECİLER

Bu yıla kadar pek talep edilmeyen ekonomistler, işletmeciler de artık büyük rağbet görmeye başladı. Bunun nedeni, koronavirüs döneminde iş hayatında boşalan yerler, oluşan dengesizlikler. İşe yeni başlayanların yıllık ortalama geliri 45 ile 50 bin euro arasında.

MÜŞTERİ TEMSİLCİLERİ

Hemen her alanda müşteri temsilcileri, danışmanlar, çeşitli hesap yöneticileri aranıyor. Ayrıca, çeşitli fabrikalarda üretim yardımcıları, yani kalfalara da ihtiyaç var. Yıllık brüt gelirleri 50 bin euroya yakın.

KAYNAKÇI, KALORİFERCİ, DEMİRCİ

İnşaat sektöründe de uzmanlara ihtiyaç var. Kaynakçı, su tesisatçısı, kaloriferci, demirci ustaları kolay vizeyle gelebilecek. Kendi işini yapanlar daha çok kazansa da, yıllık brüt gelirleri 40 bin euroya yakın.

NAKLİYE VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ

Almanya, ülke içinde nakliye ve lojistik sektöründeki işçi açığını da dolduramıyor. Bu alanda Türk firmaları, kendi işçileri ile sektöre girebilir. Yapılacak işin büyüklüğüne göre kazanç da değişiyor ama yılda 30 bin euro ortalama gelir mümkün.

HAVACILIK, MEDYA, HİZMET SEKTÖRÜ

Medyada iş bulan gelebilecek. Havacılık sektöründe gelişmiş- uzman personele ihtiyaç büyük. Bu iki alanda yıllık 50 ile 100 bin euro kazanmak mümkün. Ayrıca hizmet sektöründe de sıkıntılar yaşanıyor. Turizmciler, Türk restoranları, Alman lokantaları çalışacak eleman bulamıyor. Türkiye’den garson getirmek için aylardır bekleyenler var. Garsonların yıllık geliri en az 30 bin euro.

HAVAALANI ÇALIŞANLARI

Havaalanlarında da nitelikli personel aranıyor. Almanca ya da İngilizce bilenler tercih edilecek. Koronavirüs döneminde gelen Türklerin bir çoğu uyum sağlayamayıp döndü. Bu nedenle, eğitimini tamamlamış ve uluslararası alanlarda tecrübeli olanlar tercih edilecek.