Yıkım kararı verilen sitenin tahliyesinde 6 gözaltı!

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2023 Perşembe 4:34 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2023 Perşembe 4:35 pm

Antalya’da depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle hakkında yıkım kararı verilen binanın tahliyesi esnasında ‘güvenli’ diyerek sitenin yıkımına karşı çıkan daire sahipleriyle polis arasında arbede yaşandı. 6 kişi gözaltına alındı.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunan 66 dairenin olduğu Kanarya Sitesi’nde 1975 yılı inşaat yönetmeliğine göre; 1994 yılında yapılan 10 katlı sitenin 33 dairelik bloku, inşa edildiğinden bu yana hiç kullanılmadı. 44 dairelik diğer 2 blokta oturanların ise tapusu bulunmuyor. Arsa sahibi P.Ç., sitenin güncel deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ve yıkılmasının an meselesi olduğu gerekçesi ile daire maliklerini ve kooperatif yönetimini uyardı. Yönetim ise ruhsatlı yapı denetim firmalarından aldıkları raporlar ile sitenin sağlam olduğunu öne sürdü. Konu yargıya taşındı; kooperatif üzerinden yapılan sözleşmeye göre; oturanlar, arsa sahibi ile davalık oldu. Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nce sitenin yıkılmasına hükmedilince, karar Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne götürüldü. İstinaf mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Muratpaşa Belediyesi, karar sonrası binanın yıkım işlemi için daire maliklerine tek tek tebligat gönderdi. Tebligatta; binanın 10 Temmuz tarihine kadar tamamen boşaltılması gerektiği, aksi takdirde kolluk kuvvetleri ile dairelerin boşaltılacağı bildirildi.

SİTENİN GİRİŞİNİ KAPATTILAR

Gönderilen tebligatların ardından 11 daire sahibi evlerini tahliye ederken, kalan 31 daire boşaltılmayınca bugün belediye yetkilileri, zabıta, çevik kuvvet ve polis memurları tahliye için siteye geldi. Dairelerde oturanlar sitenin giriş kapısını kapatarak girişi engellemeye çalıştı. Aileler, ‘yanlış kararların neresinden dönerseniz kardır’, ‘1975’e göre de 2018’e göre de güçlüyüz ayaktayız’ yazılı dövizler ile bekledi. Kararın uygulanmasını istemeyen daire mailkleriyle belediye görevlileri arasında zaman zaman tansiyon yükseldi.

Engellemeye rağmen görevliler çevik kuvvet eşliğinde siteye girdi. Bu sırada içlerinde çocuk, yaşlı ve engellilerin de bulunduğu daire sahipleri, kararın uygulanacağı blokun kapı girişine geçerek görevlilere izin vermek istemedi. Bina girişinin açılmasını söyleyen polis ekipleri ile grup arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında kalabalık arasında kalan çocuklar ağlarken, 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan bir kişinin yere düşmesiyle yakınları duruma tepki göstererek fenalaştı.

Bina giriş kapısında tekerlekli sandalyede oturan bir çocuk ise annesinin tüm engelleme girişimlerine rağmen sandalyesi kaldırılarak giriş kapısından uzaklaştırıldı. Yapılan tüm görüşme ve engelleme girişimleri sonuçsuz kalınca belediye yetkilileri, polis eşliğinde binaya girerek işleme başladı. Bu sırada kapı önüne barikat kuran çevik kuvvet ekipleri de eşyalarını almak isteyen vatandaşlara müsaade etti. Büyük üzüntü yaşayan ve duruma tepki gösteren daire sahipleri eşyalarını taşırken, işlemin tamamlandığı evlerin girişleri ise mühürlendi. Bu sırada binanın elektrik ve su bağlantısı da kesildi.

‘Su’ isyanı duyulmayan deprem bölgesine 112 maden!