Yargıtay’dan Kemal Sunal filmleri için emsal karar

Yayın tarihi: 21 Eylül 2023 Perşembe 9:46 am - Güncelleme: 21 Eylül 2023 Perşembe 9:46 am

Yeşilçam’ın efsanevi ismi Kemal Sunal’ın filmleriyle ilgili Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. Sunal ailesinin, sanatçının rol aldığı filmlerin sinema gösterimi dışında yayınlanmasına ilişkin telif davası haklı bulundu. Yargıtay, aileye telif hakkı ödenmesine hükmetti.

Türk sinemasının unutulmaz ismi Kemal Sunal’ın mirasçıları Ali Sunal, Ezo Sunal Öztüyen ve Hafize Gülderen Sunal, ünlü sanatçının rol aldığı filmlerin sinema dışında yayınlandığını ve firmanın haksız kazanç sağladığını belirterek 10 yıl önce telif hakkı davası açtı.

Sabah gazetesinin haberine göre; dava dilekçesinde, Sunal’ın 1970 ve 1990’lı yıllarda rol aldığı 45 filminin, sinema gösterimi dışında yıllarca çeşitli televizyon kanallarına ve birçok dijital kanala satıldığı, bu filmlerin sayısız kez yayınlandığı belirtilerek filmlerin yayınlanmasına ilişkin 3 ayrı firmadan ‘telif hakkı’ talep edildi.

Dilekçede davalı şirketin ciddi maddi gelir elde ettiği halde mirasçılarına herhangi bir telif ödenmediği anlatıldı. Dava, avukatlar aracılığıyla istinaf edildi. Bölge Mahkemesi ise ‘telif hakkı’ davasının kısmen kabul edilmesine karar verdi. Bölge Mahkemesi’nin ‘kısmen’ bozma kararı üzerine dosya Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ise Bölge Adliye Mahkemesi kararını bozdu. Dosya en üst mahkeme olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na geldi. Genel Kurul ise telif hakkı davasının kabul edilmesi gerektiği kararını vererek 72 maddede gerekçeleri açıkladı.

YAPIMCILAR TAZMİNAT ÖDEYECEK

Filmlerin çekildiği dönem sadece sinema salonlarında yer aldığını ve oyuncunun da bu kapsamda ücretini aldığını belirten Genel Kurul eser sahipliğiyle bağlantılı haklar bakımından sağlanan 70 yıllık koruma süresini göz önüne alarak, eserlerin yapım tarihlerinde yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarının dikkate alınmadığını belirtti. Genel Kurulun kararıyla Sunal’ın mirasçılarından izin alınmaksızın gerçekleştirilen haksız kullanımlar nedeniyle yapımcılar tazminat ödeyecek.

“YEŞİLÇAM EMEKTARLARINA EMSAL OLACAK BİR KARAR”

Avukat Özge Tosunöz Sarı, “Bu karar, Yeşilçam film emektarlarına da emsal olacak. Sinema sözleşmesi yapılan ancak filmleri farklı platformlarda yayınlanan Yeşilçam sanatçıları da bundan sonra telif hakkı talep edebilecek” dedi.

Eşi Kemal Sunal’ın kıyafetlerini paylaştı: Evimizden temelli gidiyor!