Türkiye’nin 7 yıl Washington’da Büyükelçiliğini yapan Serdar Kılıç Ankara’ya döndü, yerine atanan Murat Mercan görevi devraldı.
AKP’de uzun yıllar siyaset yapan Mercan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Biden’a hitaben yazdığı ‘Güven mektubu- İtimatname’nin kopyasını Dışişleri Bakanlığı protokol dairesine vereli 3 hafta doldu. (Bir büyükelçi, göreve resmen başlayabilmesi için ülkesinin devlet başkanının yazdığı güven mektubunu, bulunduğu ülkenin devlet başkanına sunması gerekir. Mektubun orijinali devlet başkanına veriliyor)
Mercan mektubu Biden’a sunmak için Beyaz Saray’da ne zaman kabul edileceğine ilişkin haber bekliyor.
20 Ocak’ta yemin edip göreve başlayan Biden’ın Erdoğan'la henüz bir telefon görüşmesi yapmadığına ilişkin tartışmalar olduğu sırada yeni büyükelçiye ne zaman randevu verileceği önemli.
Tabii bu arada Erdoğan’ın Biden’a büyükelçiyi takdim mektubunda ikili ilişkiler konusunda neler yazdığını da merak etmemek elde değil.
Murat Mercan’ın ‘Hakikati Arayana Ne Mutlu’ dediği Twitter hesabından Washington’a gelmeden ve geldikten sonra yaptığı temasları öğreniyoruz.
İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos'u, Ermeni Patriği Maşalyan'ı ve Süryani Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Yusuf Çetin’i ziyaret etti.
Wahington’da daha önce görev yapan emekli Büyükelçiler Şükrü Elekdağ, Faruk Loğoğlu ve Namık Tan’ın tavsiyelerini aldı. En fazla Tan’dan etkilenmiş olacak ki, büyükelçilik konutunda ilk kültür faaliyetine caz’la ilgili dokümanter bir film ve küçük bir konserle başladı.
Washington’da sanal ortamda Yahudi organizasyonu Bnai Brith’in yöneticileriyle konuştu, New York’a gitti ABD Rum Ortodoks Kilisesi'nin Başpiskoposu Elpidophoros Lambriniadis ile görüştü.
Bazı Türk Dernek yöneticilerini Büyükelçiliğe davet etti, bazılarını ziyaret etti.
(Atatürk Derneği hariç)
Büyükelçi Mercan, Erdoğan’ın yazdığı ‘itimatname mektubunu’ Biden’a sunmak için ABD Yönetimi’nden haber bekliyor.
Yeni Washington Büyükelçisi nasıl bir ‘hakikat’ arıyor bilemiyoruz ama ‘iyi şanslar’ diyelim.