ABD’de ‘Diyanet Center of America’ (DCA) adıyla faaliyet gösteren ‘Turkish American Community Center Inc’ olarak Washington merkezli şirketleşen Diyanet’in milyonlarca doları bulan mal varlığı arasında iirkete ait ‘11 villa’ bulunduğunu ilk kez kamuoyuna duyurmuştuk. Haber büyük yankı uyandırmıştı.

Diyanet-USA tesislerinde yer alan villalardan ikisinin Türkiye merkezli iki üniversite tarafından ‘USA OFFİCE-ABD OFİSİ’ olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Villanın birisinin kapısında ‘IBN HALDUN UNIVERSITY USA OFFICE’ diye yazıyor. Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı TÜRGEV’ tarafından kurulan özel bir üniversite olan İbn Haldun Üniversitesi’nin kira ödeyip ödemediğini bilmiyoruz.

Emlak sitelerine göre, villanın emlak değeri ‘775-800 bin dolar’ arasında. Aylık kirası ise yaklaşık ‘4 bin 500 dolar' civarında.

2024 yılı emlak vergisi ise ‘7 bin 961 dolar.’

Bilindiği gibi Türgev Vakfı, Ensar Vakfı’yla birlikte ABD yasalarına göre ‘TÜRKEN Vakfı’ adı altında şirketleşip ABD’de faaliyet gösteriyor.

Villa (1)

Ibn Haldun

Öte yandan, Diyanet villalarından başka birini de ‘ANADOLU UNIVERSITY-ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’ ofis olarak kullanıyor. 

Villanın kapısında  ‘Anadolu Üniversitesi Kuzey Amerika Ofisi’ olduğuna ilişkin bir plaket de bulunuyor.

 Anadolu Univercity

Emlakçılar bu villaya da ‘650-700 bin dolar’ arasında değer biçiyor.

Aylık kira bedelini ise yaklaşık ‘4 bin dolar’ olarak gösteriyor. Villanın yıllık emlak vergisi yaklaşık ‘7 bin 500 dolar.’

Anadolu Üniversitesi’nin de kira ödeyip ödemediği de bilinmiyor. 

Umarız Diyanet-ABD bir açıklama yapıp kamuoyunu aydınlatır.