Ekonomideki yanlış politikaların sonucu Türk lirası döviz karşısında hızla erimeye devam ediyor. Euro/TL kuru tarihte ilk kez 40 TL'nin üzerine çıktı.

AKP iktidarının ekonomide yarattığı girdap Türk lirasını yuttu.  Euro 40 liraya yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

NAS İNADI TÜRK LİRASINI VURDU

AKP 22 yıllık iktidarı boyunca ekonomide yaptığı tüm hataları vatandaşın sırtına yükledi. Pandemiyle birlikte dünya üzerinde yaşanan kriz Türkiye'de AKP'nin ekonomi politikaları nedeniyle daha derin hissedildi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomistlerin uyarılarına rağmen faize savaş açtı. 'Nas var nas' bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek' ve 'faiz neden enflasyon sonuç' diyerek faizleri düşürme kararı aldı. Erdoğan'ın 'nas neyi emrediyorsa onu yapacağız' diyerek faiz indirimlerini başlattığında başlattığı politika faizi yüzde 19’du. Yüzde 19 faizin olduğu dönem euro 9 lira bandından işlem görüyordu. Erdoğan’ın inadıyla faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü. Yüzde 8.5’lik faiz döneminde euro kuru 20 lira bandına kadar ulaştı.

Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak isteyen Merkez Bankası döviz satışı yaptı. Yapılan döviz satışlarının ardından erime biraz olsun frenlense de 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası bu politika da aynı ‘Nas’ gibi rafa kaldırıldı. Baskılanan döviz kurları serbest bırakılınca hızla değer kazandı. Dövizin yükselmesi Türk lirasındaki erimeyi daha da hızlandırdı. Seçimlerden sonra tekrar faiz artırımına giden Merkez Bankası faizi yüzde 50'ye kadar yükseltti.

İktidar Genel ve Yerel seçimlerin ardından yeniden Nas politikasına girdi ve politika faizleri yüzde 42.50'ye kadar düşürüldü. Faizlerin düşürülmesiyle birlikte döviz kurları yeniden hareketlendi. Euro 11 Mart 2025 tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak 40 lira oldu.