Üniversiteler yüz yüze eğitime dönüyor

Yayın tarihi: 30 Mart 2023 Perşembe 4:16 pm - Güncelleme: 30 Mart 2023 Perşembe 4:29 pm

YÖK Başkanı Erol Özvar, uzaktan eğitim kararının gözden geçirildiğini ve yeni kararlar alındığını duyurdu. Özvar, bahar döneminde derslere katılmak isteyen öğrencilerin devam zorunluluğu olmamak şartıyla sınıflarda yüz yüze eğitime katılabileceğini açıkladı. Özvar, ara sınavların ise uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılabilmesine karar verildiğini bildirdi.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde yüz yüze eğitime dönme kararı aldıklarını açıkladı. Özvar, isteyen öğrencilerin devam zorunluluğu olmadan derslere yüz yüze katılabileceğini duyurdu.

Özvar’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Üniversitelerimizin yurtlarını depremzedelerimize tahsis ettik. Temel ihtiyaçların karşılaşmasında çok önemli bir hizmet sunmuştur. Üniversitelerimiz koordineli bir şekilde yemek, barınma ve sağlık hizmeti sağladı. Depremzedelerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli roller oynamıştır. Destekler sürmeye devam etmektedir.

Kurumlarımız, üzerine düşen sorumlulukların gereğini yerine getirmeye devam etmektedir. Güncel durumu bu vesileyle sizlerle paylaşmak istiyorum. Yükseköğretim sisteminde her 6 öğrenciden 1’i depremden doğrudan etkilendi. 17 bin akademisyen de depremden doğrudan etkilendi. Deprem bölgesinde bulunan bölgede görev yapan idari personel sayısı da 30 bin civarındadır. Vefat eden tüm öğrencilerimize ve personellerimize rahmet diliyorum.

YÖK olarak, bir takım tedbirler aldık. 17 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 2022-2023 bahar döneminde uzaktan eğitime geçilmesine ve nisan ayında yeniden değerlendirileceğini açıklamıştık.

2022-2023 bahar dönemine ilişkin aldığımız yeni kararları duyurmak için huzurunuzdayız.”

Üniversitelerde alınan yeni kararlar şunlar:

*3 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 2022-23 eğitim öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere, halihazırda uygulanmakta olan uzak öğretim ile isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilmesine karar verildi.

*Yükseköğretim kurumlarının bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarda alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına,

*Yürürlükte olan yükseköğretim kurumlarında uzaktan öğretime ilişkin usul ve esasların 6’ıncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla yüzde 30’unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği yönündeki kısıtlamanın uygulanmamasına

*Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte devam olan öğrencilerin, bu eğitimlerin aynı şekilde sürdürebilmelerine,

*Nisan ayına ertelenmiş olan derslere ait uygulamaların üniversitelerin ilgili kurullarının alacağı karar ile ödev, proje ve benzeri şekilde veya bahar döneminde yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilmesine

*Bahar dönemindeki ara sınavların şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrim içi yapılabilmesine karar verildi.