Ülke ayağa kalktı! Çin Seddi’ni deldiler

Yayın tarihi: 5 Eylül 2023 Salı 12:13 pm - Güncelleme: 5 Eylül 2023 Salı 12:15 pm

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunun Çin Seddi’nin yol yapımı sırasında hasar alması ülkede tepkilere neden oldu.

Çin, dünyanın en ünlü yapılarından, antik dönemde inşa ettiği kilometrelerce uzunluktaki Çin Seddi’nde geri dönülemez hasarı konuşuyor.

Shanxi bölgesinde yapılan bir yol çalışmasında, yüzlerce yıllık duvarın bir bölümünde büyük hasar oluştuğu ortaya çıktı. İşçilerin, çalışmaları kolaylaştırmak için kestirme yol açmak amacıyla duvarı kazıcı kullanarak deldiği belirtildi.

UNESCO’nun koruduğu tarlada pirinç hasadı başladı

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Polis, biri kadın iki kişinin gözaltına alındığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Yetkililer, kazıcıyı kısa yoldan geçirmek için duvarın önemli bir bölümünün yıkıldığını, oluşan hasarın geri dönülemez olduğunu bildirdi.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE BULUNUYOR

M.Ö. 220’de inşa edilmeye başlayan ve yapımı 1600’lere kadar devam eden Çin Seddi’nin bir bölümünün yok olduğu haberi dünyada da ses getirdi. Çin Seddi, 1987’den bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunuyor. Önceki yıllarda da duvarda çeşitli hasarlar oluşmuş, 2016 tarihli bir raporda da Çin Seddi’nin Ming Duvarı olarak anılan bölümün yüzde 30’dan fazlasının yıkıldığı bildirilmişti.