Yardıma gelen uçaklar işbaşında! Soru şu: Neden ilk günden yardımlar reddedildi?

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 10:22 am - Güncelleme: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 10:37 am

Milas’ta alevlerin termik santrale yaklaşması sonrası bu sabah uçak ve helikopterler bölgede yoğun bir çalışma yürütüyor. İlk günden itibaren ‘yetersiz müdahalenin’ konuşulduğu Türkiye’de yurttaşların yurt dışından yardım çağrıları iktidar cephesi tarafından hedef alınırken, günler sonra alevler yurt dışından gelen uçaklarla kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Türkiye sekiz gündür alevlere teslim… Muğla’da Bodrum, Marmaris, Milas, Köyceğiz, Kavaklıdere, Yılanlı; Antalya’da Marmaris ve Gündoğmuş’ta yangınlarını söndürme çalışmaları devam ediyor. Ancak vatandaşlar ilk günden itibaren yetersiz müdahaleden şikayetçi. Ormanlar alev alev yanarken, milyonlarca canlı yok olurken, yurttaşların canı ve malı ateşin ortasında kalırken hükümetin günlerce 3 uçakla müdahale etmeye çalışması, THK uçaklarını kullanmaması ve diğer ülkelerden gelen yardım tekliflerinin geç kabul edilmesi tepkilere yol açtı.

Yangın felaketinde 8. Gün! İşte bölge bölge son durum

HELP TURKEY KAMPANYASI HEDEF ALINDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Help Turkey” (Türkiye’ye yardım et) etiketiyle başlatılan kampanyayı “Yurtdışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası ideolojik saiklerle, devletimizi aciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır” sözleriyle hedef aldı, AKtroller Altun’un açıklaması sonrası sosyal medyada söz konusu çağrılarla ilgili karalama kampanyasına başlattı.

Milas’ta alevler hızla ilerliyor: “Uçakla müdahale yapılamadığı için yangın santrale kadar geldi”

18 YABANCI HAVA ARACI TÜRKİYE’DE

Ancak geldiğimiz noktada yangınlar giderek büyüdü,  Milas’ta alevler termik santrale doğru adım adım yaklaştı. AKP iktidarı ise günler sonra diğer ülkelerden desteği kabul etti, Yunanistan ve İsrail’in yardım teklifini ise reddetti.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, önceki gün Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda “Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Bu yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak da doğru değil.” ifadelerini kullanarak, yardım gönderen ülkeler hakkında bilgi verdi.

Şu an ülkede bulunan 18 yabancı hava aracının 12 uçak ve 6 helikopterden oluştuğunu aktaran Özkaya, uçaklardan 10’unun ve helikopterlerin tamamının bedelsiz olduğunu bildirdi. Türkiye’nin, Tarım ve Orman Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı veya AFAD üzerinden herhangi bir uluslararası yardım çağrısı yapmadığını anlatan Özkaya, “İran 1 uçak ve 2 helikopter ile destek verdi. Azerbaycan 1 helikopter ve 53 araçlık bir kara ekibiyle şu an yangın bölgesine ulaşmak üzere. Ukrayna 3 uçakla destek verdi. Rusya’dan da 5 uçak ve 3 helikopter geldi.” diye konuştu.

4 AB ÜLKESİNDEN TEKLİF

Avrupa Birliğindeki (AB) “Sivil Koruma Mekanizması”na da değinen Özkaya, bunun AB’ye üye ülkelerin aidat ödeyerek oluşturdukları bir mekanizma olduğunu anlattı. AFAD’ın da buraya üye olduğunu vurgulayan Özkaya, şöyle devam etti:

“Yıllık belirli bir ücret ödüyoruz. Burada bir havuzda para toplanıyor ve ihtiyaç duyan ülkelere, buradan destek veriliyor. Bu bir yardım değil. Kendi hakkımızı, yeri geldiğinde kullanıyoruz. Buna yardım demiyoruz. Bunun adı destektir çünkü hakkımız olanı istiyoruz. Bu çağrıya 4 ülkeden 5 uçaklık öneri geldi.”

Hırvatistan, İspanya, Fransa ve Romanya’dan teklif geldiğini söyleyen Özkaya, Romanya’nın uçağının dolumunun farklı olması sebebiyle Türkiye’nin şartlarını karşılamadığını belirtti. Özkaya, “Romanya’ya bu uçağa ihtiyaç duymadığımızı ileterek teşekkür ettik. Fransa’nınki de amfibik olmadığı ve henüz hazır olmadığı için iptal oldu. Amfibik olanlardan 1’i Hırvatistan ve 2’si İspanya’dan olmak üzere 3 uçak geldi. Hırvatistan uçağı Antalya Gazipaşa’ya indi. İspanya’ya ait 2 uçak ise Dalaman’a indi” ifadelerini kullandı.

Yangın, AKP’ye de sıçradı: Erdoğan Pakdemirli’ye karşı ‘sinirli’ iddiası

TERMİK SANTRAL PANİĞİ

Milas’ta alevlerin termik santral yakınına ulaşmasının ardından bölge acilen boşaltılırken bu sabah da uçak helikopterle bölgede yoğun bir çalışma yürütüyor.

“UÇAKLA MÜDAHALE YAPILMADIĞI İÇİN YANGIN SANTRALE KADAR GELDİ”

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat TELE1’de Gece Bülteni’nde Milas’ta son durumu şu sözlerle anlattı:

“Maalesef en baştan beri yaptığımız tüm çağrılar yanıtsız kaldı. Evvelsi gün öğle saatlerinde bir uçak, akşam saatlerinde bir uçak su attı. Biz bir daha Milas’ta uçak göremedik. Uçakla müdahale yapılamadığı için yangın santrale kadar geldi.”

Fatih Portakal neden yangın söndürme uçakları olmalı sorusunun yanıtını drone görüntüleriyle verdi

Termik santrale yaklaşan yangına müdahale anları! İbrahim Çelikkol da orada

Yılmaz Özdil, Milas’tan paylaştı: Böyle çaresizlik görmedim