Yangın felaketinde 8. gün: 7 ilde 16 yangın devam ediyor, 10 mahalle tahliye edildi

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2021 Çarşamba 8:20 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2021 Perşembe 1:00 am

Türkiye, orman yangınları mücadelesine 8. gününde. Son bilgilere göre, Adana’da 1, Antalya’da 2, Aydın’da 1, Denizli’de 2, Hatay’da 1, Isparta’da 2, Muğla’da 7 yangın sürüyor. Milas’ta ise alevlerin termik santrale sıçraması üzerine bölgede tahliye işlemleri başlatıldı.

Türkiye, orman yangınları mücadelesine 8. gününde. Son bilgilere göre, Adana’da 1, Antalya’da 2, Aydın’da 1, Denizli’de 2, Hatay’da 1, Isparta’da 2, Muğla’da 7 yangın sürüyor. Milas’ta ise alevlerin termik santrale sıçraması üzerine bölgede tahliye işlemleri başlatıldı.

Milas’ta devam eden orman yangını ile mücadele aralıksız devam ederken, alevler tüm önlem ve çabalara rağmen termik santrale sıçradı. Santralin tahliyesinin ardından risk taşıyan bölgedeki yerleşim alanlarında da tahliye işlemleri başlatıldı.

Santrale yakın olan Ören Mahallesi başta olmak üzere bölgedeki 10 mahallenin tahliye işlemleri devam ederken konu ile ilgili Muğla Valiliğinden açıklama geldi. Ören Karakol Komutanlığı’ndan alınan bilgilere göre Ören, Alatepe, Kultak, Pinar, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler, Bağdamları, Karacaağaç mahallelerinde tahliye kararı çıkarıldı.

Muğla Valiliği tarafından, vatandaşların güvenliği sebebiyle tahliye işlemlerinin başlatıldığının belirtildiği açıklamada “Değerli hemşerilerim Muğla Valiliği tarafından alınan karar gereği Ören Mahallemiz ve çevre mahallelerde boşaltma kararı alınmıştır. Bu karar hemşerilerimizin güvenliği noktasında derhal uygulanması gereken bir karardır telaşa kargaşaya heyecana gerek yoktur. Soğukkanlılıkla ve en güvenli bir biçimde bu süreci tamamlayarak vatandaşlarımızın güvenli yerlere naklini sağlayacağız. Resmi açıklamalar harici hiçbir açıklamaya sosyal medya paylaşımına veya kulaktan dolma dedikodulara itibar etmeyin vatandaşlarımızın yanındayız” ifadelerine yer verildi.

https://tele1.com.tr/yangin-termik-santrale-ulasti-chpli-albandan-erdogana-cagri-saraydan-cik-yangin-sondurme-ucaklarini-getirin-buraya-444936/

 

 

TÜRKEVLERİ MAHALLESİ’NE SIÇRADI

Çökertme Mahallesi’nin girişindeki ormanlık alanda da etkili olan yangın nedeniyle simsiyah dumanlar, gökyüzünü kapladı. Dün sabah helikopterler söndürme çalışmalarına destek olunca alevler, bu noktada kısmi olarak söndürüldü ancak bu kez Türkevleri Mahallesi’nde etkili oldu. Dağınık yerleşimin olduğu mahalledeki 3 ev, kullanılamaz hale geldi. Havadan mücadelenin başlamasıyla Çökertme’deki alevler, kontrol altına alındı.

Yangın yayılıyor! Muğla Valiliğine turizm merkezleri için “Boşaltın” emri

TERMİK SANTRAL YAKININDAKİ YANGIN YENİDEN BAŞLADI

Muğla’da devam eden yangınlar, termik santrale sıçradı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, saat 21.00 sıralarında alevlerin santrale sıçradığını ve santralin boşaltıldığını duyurdu. Muğla Valiliği tahliye ve toplanma yerlerini açıkladı. Kemerköy Termik Santrali’nin sahiplerinden Nihat Özdemir de santralin içindeki herkesin tahliye edildiğini, hidrojen tanklarının boşaltılarak suyla doldurulduğunu, ancak rüzgar ve gece nedeniyle müdahalenin çok güç olduğunu söyledi. Öte yandan MSB, Muğla’nın Milas içesine orman yangının termik santrale ulaşması nedeniyle iskelede toplanan vatandaşların, çıkarma gemileriyle tahliye edildiğini duyurdu.

Termik Santral alev alev! Elektrik kabloları fişek gibi patlıyor

8 CAN KAYBI

Bakanlığın açıkladığı son bilgiye göre, Antalya’da 2, Muğla’da 5, Isparta, Denizli, Balıkesir ve Manisa’da birer yangın sürüyor. Manavgat’taki orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan zanlı tutuklandı.

Türkiye’de 8 gündür peş peşe başlayan ve henüz tamamı kontrol altına alınamayan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlarda son duruma ilişkin “6 ilde, 11 farklı yangınla mücadele devam ediyor, 32 ilde 152 yangın kontrol altına alındı” bilgisini paylaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangın bölgeleri olan Muğla’da tedavisi devam eden 36 hasta olduğunu ve 1 kişinin vefat ettiğini, Antalya’da ise tedavisi devam eden 11 hasta olduğunu ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Orman yangınlarıyla mücadeleye Azerbaycan, İran, Rusya, Hırvatistan, İspanya ve Ukrayna’dan toplamda 18 hava aracı destek veriyor. 28 Temmuz’dan beri süren yangınlarda Muğla’da 1, Antalya’da 7 kişinin hayatını kaybetti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün: Santralin içinde hala kömür stoğu ve kablolar var

TÜRKEVLERİ MAHALLESİ’NDE TAHLİYE BAŞLADI

Alevlerin ulaştığı Türkevleri Mahallesi’nde tahliyelerin başladığı öğrenildi.

Milas Belediye Başkanı Tokat’tan tahliye açıklaması

MANAVGAT’TA SON DURUM: ALEVLER YOLUN KARŞISINDAKİ DAĞA SIÇRADI

Manavgat’ın Kızıldağ Mahallesi’nde yoğunlaşan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Isparta- Konya ve Antalya arasındaki ormanlık sınır üzerinde bulunan Kızıldağ’a alevlerin sirayet etmemesi için büyük mücadele veriliyordu ancak saat 14.30 sıralarında yangın, yolun karşısındaki yamaca sıçradı. İlçenin batısına doğru yayılan yangın, rüzgarın etkisi ve yoğun dumanla birlikte hızlandı. Önlenememesi durumunda Beşkonak, Demirciler ve Ankara mahalleleri ile turistik Köprülü Kanyon ve Tazı Kanyonu’na alevlerin ulaşmasından endişe ediliyor. Bölge sarp kayalık olduğu için karadan müdahale yapılamıyor.

Öte yandan Manavgat’ta 8 gündür devam eden ve söndürme çalışmalarının sürdüğü yangın nedeniyle oluşan duman, ilçe merkezinde gökyüzünde bulut şeklini alıyor. Dumanlar, kentin birçok noktasından ve farklı ilçelerinden görülürken, gün içinde güneşin görülmesine dahi engel oluyor. Akşam saatlerinde güneşin batışıyla gökyüzünde bulut şeklindeki duman turuncu görünürken, güneş ise duman nedeniyle kızıla bürünüyor.

Erdoğan: Yerleşim bölgelerindeki yangın, büyükşehir belediyelerinin sorumluluğundadır

ÇAVUŞOĞLI: EN BÜYÜK ENGEL RÜZGAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yangında zarar gören Manavgat’ın Kalemler mahallesinde yaptığı açıklamada, “Rüzgar yine bugün kuvvetli. Yangınla mücadeledeki önümüzdeki en büyük engel rüzgar.” ifadesini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, “Gündoğmuş merkezde yangın kontrol altına alınsa da ilçeden Alanya ve Manavgat tarafından sahile inmeye çalışan yangına müdahale devam ediyor.” dedi.

Çavuşoğlu, “Yangından etkilenen vatandaşlara yapacağımız 50 bin liraya kadar olan yardımların ilk başta 10 bin lirasını hesaplarına yatırdık.” şeklinde konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Manavgat’taki yangın bölgesini ziyaret etti

MİLAS’TA SON DURUM

Havacılar, Hanay, Sılay ve Gözde kent sitelerinde bazı evleri zarar veren yangın, Türk evlerinin karşısından Ören termik santrale 2 kilometreye kadar yangın yaklaşmış durumda olup hava ve karadan müdahaleler devam ediyor. Türkevleri, Bozalan, Fesleğen ve Çökertme Mahallerindeki yangın sakin seyrine devam etmekte olup müdahale devam ediyor. Kıyıkışlacık Mahallesi gürçamlar mevkiinde başlayan yangın kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları devam ediyor. Fesleğen Mahallesi, Türkevleri mahallesi ve Kılıç Balık işletmesi tahliye edildi. Yaklaşık 12.571 hektar alan yandı.

MARMARİS’TE SON DURUM

Yangın Orhaniye Mahallesi, Turgut Mahallesi, Delikli Yol ve Keçibükü mevkilerinde devam ediyor, Orhaniye ile Turunç Mahallesi yönünde ilerliyor. Orhaniye Mahallesi Keçibükü mevkii tahliye edildi.

Hisarönü ve Değirmenyanı’nda yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Havadan ve Karadan söndürme ekiplerinin müdahalesi yoğun bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 12.900 hektar alan yandı.

KÖYCEĞİZ’DE SON DURUM

Yayla Mahallesine (Ağla) Gökçeovacık mevkiine doğru yangın devam ediyor. Pınar mahallesi Çayhisar, Kavacık mevkiinde vatandaşların tahliyesi tamamlandı. Ören, Akkaya ve Karayer mevkiilerinde ise orman ekipleri ile birlikte söndürme ve soğutma devam ediyor, Yayla Mahallesi karadan müdahale devam ediyor, Zeytinalanı Mahallesi Harmandere, Daşdibi, Kıralan ile Pınarköy Topgözü Mevkiinde yangın devam ediyor. Pınar Mahallesi Beşparmak dağı etekleri stabil olarak devam ediyor.

Çayhisar Mahallesi Kabaçam mevkii yangını yanan bölgenin tersine dönüp Çayhisar yönünde devam ediyor. Söndürme çalışmaları karadan ve havadan devam ediyor. Yaklaşık 3.293 hektar alan yandı.

SEYDİKEMER’DE SON DURUM

Arifler mahallesi yangını söndürüldü, soğutma çalışması devam ediyor. Çökek mahallesinde yangın devam ederken doğu yönünde yangın yayılımı devam ediyor. Çökek ve Dere Mahalleri tahliye edildi. Söndürme çalışmaları karadan ve havadan devam ediyor. Yaklaşık 1.354 hektar alan yandı.

KAVAKLIDERE’DE SON DURUM

Yangın Nebiler Mahallesi civarında zaman zaman tutuşmalar görülmekte olup müdahale ediyor.. Yerküpe Mevkii ve Çamlıbel mahallesinin batı kısmında, Çatak mahallesinin alt kısmında yangın devam ediyor. Ortaköy mahallesinde meydana gelen orman yangını söndürüldü, soğutma çalışmaları devam ediyor.

Menteşe Mahallesi ekiplerinin yoğun çabasıyla birçok ev yanmaktan kurtarılarak, ilk tespitlere göre bir ev tamamen, bir ev kısmen yandı.
Menteşe, Çatak ve Çamlıbel Mahallerinde tahliye olan vatandaşlar yangın yerleşim yerlerine tehdit etmediği için evlerine geri dönmeye başladı. Havadan ve Karadan müdahale devam ediyor. Yaklaşık 2.470 hektar alan yandı.

BODRUM’DA SON DURUM

Yeniköy mahallesinin tepe bölgesinde yangın kısmen kontrol altına alındı. Mumcular mahallesi İçmeler, Gökpınar, Mazı, Kızılağaç, Çocuk Mezarlığı ve Kisebükü Mevkiinde durağan olarak devam eden yangına müdahale ediliyor. Bayır mahallesi Gökpınar mevkiinde soğutma çalışması devam ediyor. Kara ekipleri ile müdahale ediliyor. Yaklaşık 130 hektar alan yandı.

MENTEŞE’DE SON DURUM

Yörükoğlu Mahallesi Esentepe mevkii yangın kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları yapılıyor. Muratlar mahallesi Belen ve Kahveyanı mevkiinde devam eden yangına müdahale ediliyor. 2 uçak ile Havadan ve Karadan müdahale ediliyor.

Termik santrale yaklaşan yangına müdahale anları! İbrahim Çelikkol da orada

MSB’DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı’nca Muğla’daki yangın söndürme çalışmalarında ihtiyaç halinde halkı denizden tahliye etmek için bir karakol botu ve çıkarma gemisi sevk edildiği duyuruldu.

Bakanlığın Twitter’daki hesabından yapılan açıklamada, “Muğla’daki yangın söndürme faaliyetlerine destek olmak ve ihtiyaç halinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek maksadıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk edilmiştir” denildi.

DATÇA AÇIKLARINDA DEPREM

AFAD, Ege Denizi’nde Datça açıklarında saat 09:00’da, 4.0 büyüklüğünde deprem olduğunu bildirdi.

Günaydın MSB! Muğla’ya 6 gün sonra karakol botu ve çıkarma gemisi sevk edildi

DENİZLİ’DEKİ ORMAN YANGINLARI KONTROL ALTINA ALINDI

Denizli’nin Buldan ve Tavas ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlar kontrol altına alındı. Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarında önceki gün çıkan ve kontrol altına alındıktan sonra soğutma çalışmaları yapılırken rüzgarın etkisiyle yeniden başlayan yangına ekipler gece boyu müdahale etti. Yangın, ekiplerin yoğun uğraşları sonucu kontrol altına alındı. Tavas ilçesinde de Pınarlık Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangın, gece boyu sürdürülen çalışmalarla kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları sürüyor. İki ilçedeki yangını soğutma çalışmaları helikopter desteğiyle devam ediyor.

Öte yandan, 2 yangına da Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı itfaiye ekipleri de müdahale etti. Ayrıca, Sarayköy ilçesinde sabah saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın da ekiplerin müdahalesi sonucu büyümeden söndürüldü.

Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarında, önceki gün ormanlık bölgede henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyük bir alanda etkili olan yangına, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı söndürme uçağının yanı sıra Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesinden 16 arazöz, 6 ilk müdahale aracı, 25 tanker, 3 dozer, 2 kepçe ve Orman Bölge Müdürlüğünden 25 arazözle müdahale edilmişti. İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA’lar ile İl Jandarma Komutanlığı ve 11. Komanda Tugay Komutanlığından askerler de söndürme çalışmalarına katılmıştı. Bazı firmalara ait iş makineleri de söndürme çalışmalarına destek vermişti.

Tavas ilçesinde de Pınarlık Mahallesi Pınarlık ve Çakıroluk mevkisi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına, 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi, beton mikseri ve çok sayıda su tankeri ile karadan, 2 helikopter ile de havadan alevlere müdahale edilmişti.