Türkiye’de üç günlük milli yas ilan edildi

Yayın tarihi: 18 Ekim 2023 Çarşamba 3:54 pm - Güncelleme: 18 Ekim 2023 Çarşamba 11:26 pm

Türkiye, İsrail’in Gazze’deki Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırısında yaşamını yitiren Gazzeliler için 3 günlük ulusal yas ilan etti.

İsrail Hamas savaşında çatışmaların şiddeti giderek artıyor. İsrail’in Gazze’de bulunan Baptist Hastanesi’ne yaptığı hava saldırısında 471 Gazzeli yaşamını yitirdi. Tüm ülkeler İsrail’in hastane saldırısını kınadı. Türkiye saldırının ardından 3 günlük ulusal yas ilan etti.

Yas kararını sosyal medya hesabından duyuran AKP’li Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

AKP’li Recep Tayyip Erdoğan tarafından paylaşılan yas kararında şu ifadelere yer verildi:

“İsrail tarafından sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen ve son olarak 17 Ekim 2023 tarihinde bir hastaneye yapılan saldırılar sonucunda hayatını kaybeden ve yaralananlardan dolayı Filistin halkının acılarını paylaşmak maksadıyla üç gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 21 Ekim 2023 Cumartesi günü güneşin batışına kadar bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür.”

 

Hamas-İsrail savaşının 12. günü! İsrail’e giden Biden hastane katliamına ‘patlama’ dedi

MİLLİ YAS (ULUSAL YAS) NEDİR?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir.

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir.

Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

İsrail’den bir savaş suçu daha! Gazze’de hastaneyi vurdu: 471 ölü

İsrail’in katliam yaptığı hastanede cenazelerin arasında basın toplantısı