Merdan Yanardağ’dan CHP’ye Saraçhane tepkisi: Buna izin verilmemeliydi

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2024 Çarşamba 9:21 pm - Güncelleme: 1 Mayıs 2024 Çarşamba 9:21 pm

Haber: Ceren Ural

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 1 Mayıs’ta CHP’nin Saraçhane’den geri dönmesine, “Seçimi kaybetmiş, meşruiyeti tartışmalı bir iktidara ‘güç bende’ dedirten bir gösteri yapılmasına yol açıldı. Buna izin verilmemeliydi” diyerek tepki gösterdi.

İstanbul’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında emekçilerin Taksim’e çıkmaması için yapılan engellemelere yönelik tepkiler sürüyor.

İstanbul’daki kutlamalara dair bir diğer tepki de 1 Mayıs Tertip Komitesi ve CHP yönetiminin Saraçhane’de kutlamaları erken sonlandırarak alandan ayrılmasına yönetildi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da Murat Taylan’ın moderatörlüğünü yaptığı 4 Soru 4 Yanıt programında CHP yönetiminin bu tavrını AKP’ye “güç bende” mesajı verme imkanı sağlamakla eleştirdi.

Yanardağ şu ifadeleri kullandı:

“Siz hiçbir yerde başka bir adres göstermeyip Taksim diyeceksiniz ama Bozdoğan Kemeri’nin önünde kalacaksınız. Orada bu işin önceden bir diplomasisi, önceden bir hazırlığının, pazarlığının, tartışmasının yapılmış olması gerekirdi. Anladığım kadarıyla Özgür Özel yaptığı açıklamada Ali Yerlikaya ile birkaç kere konuştuğunu, Ali Yerlikaya’nın izin verilmediğini söylediğini belirtiyor. Vermeyen kim? Vermeyen Tayyip Erdoğan. Özgür Özel doğrudan Tayyip Erdoğan’a bu baskıyı yapmalıydı. Yarın görüşeek, randevusu var. O yüzden ben şunu söylüyorum: Ortada şöyle bir tablo oluştu sonuç olarak: Seçimi kazanmış ana muhalefet partisi lideri ve yöneticilerinin de geçirilmediği bir barikat var. Seçimi kaybetmiş, meşruiyeti tartışmalı bir iktidara ‘güç bende’ dedirten bir gösteri yapılmasına yol açıldı. Buna izin verilmemeliydi. AKP ve Cumhur İttifakı orada bir güç gösterisi yaptı. Kime karşı yaptı? Muhalefete karşı yaptı. Üstelik muhalefet ve bazı marjinal terör örgütleri denilerek oradaki iki büyük konfederasyon ve tamamı yasal olan siyasi partiler ve örgütler, dernekler, kuruluşlar ve yasal çıkan dergiler ve onların okurları oradaydı. Üstelik de bu olay nedeniyle sayın Erdoğan bir kere daha hakaret etti marjinal terörist gruplar diyerek. Buna itiraz edilmeliydi.

“CHP’Lİ BELEDİYELER TARAFINDAN AYRILMASI İSTENMİŞ”

Merdan Yanardağ, CHP’li belediyelerin Genel Başkan Özgür Özel’i çatışma ortamında kalmasının uygun bir görüntü olmayacağını söyleyerek alanı terk etmeye ikna ettiği yönünde bir söylentinin kulağına geldiğini belirtti.

Yanardağ, “Anayasa Mahkemesi’nin Taksim’de bir kararı varken, CHP oradan dönmemek zorundaydı. CHP yönetimi gösterdiği bu iradeyi ve kararlılığı sürdürmek durumundaydı. Muhtemelen, -bizim de kulağımıza gelen çeşitli söylentiler var- oradaki belediye başkanlarının CHP yönetimini ikna ettiği, bir çatışmanın uygun olmayacağı, kendisinin bir çatışmanın ortasında kalmasının uygun olmayan bir görüntüye yol açabileceği belirtilerek Özgür Özel’in ayrılması istenmiş oradan. CHP’li belediyeler tarafından ayrılması istenmiş. Açıklama yapmanın yeterli olabileceği belirtilmiş” dedi.

“ŞU MANZARAYI YARATAN İKTİDARLA HİÇBİR ŞEY MÜZAKERE EDİLMEZ”

Merdan Yanardağ son olarak 2 Mayıs Perşembe saat 16.00’da AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşecek AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özgür Özel arasındaki görüşmeye de değindi.

Yanardağ, Özel’e görüşmeyi iptal etme çağrısında bulunarak, “Ben yarınki Erdoğanla görüşmeyi iptal etmesi gerektiğini düşünüyorum Özgür Özel’in. Şu manzarayı yaratan iktidar, Anayasa’yı açıkça çiğneyen iktidar, Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayan bir iktidarın 1 Numarası ile hiçbir şey müzakere edilemez” şeklinde konuştu.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 1 Mayıs’ta CHP’nin Saraçhane’den geri dönmesine, “Seçimi kaybetmiş, meşruiyeti tartışmalı bir iktidara ‘güç bende’ dedirten bir gösteri yapılmasına yol açıldı. Buna izin verilmemeliydi” diyerek tepki gösterdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ