Hamas-İsrail savaşının 12. günü! ABD’den ‘Gazze’ye yardım’ tasarısına veto

Yayın tarihi: 18 Ekim 2023 Çarşamba 5:34 am - Güncelleme: 18 Ekim 2023 Çarşamba 11:14 pm

Hamas-İsrail savaşı 12. gününde. Karşılıklı saldırılarda 3 bin 478 Gazzeli, bin 405 İsrailli öldü. İsrail Gazze’de hastaneyi vurdu, saldırı sonucu 471 Filistinli’nin öldüğü açıklandı. Katliam sonrası İsrail’e giden ABD Başkanı Joe Biden Kongre’den İsrail’e ‘eşsiz destek paketi isteyeceğini’ söyledi. Biden “Diğer ülkeler ve düşman aktörler İsrail’e saldırıyı düşünmemeli” dedi. İsrail görüşmenin ardından Gazze Şeridi’ni Mısır’a bağlayan Refah Sınır Kapısı’ndan insani yardım geçişine engel olmayacaklarını duyurdu.

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan olaylar 12. gününe girdi. Dün İsrail’in Gazze’de bulunan i El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırı düzenledi.

Saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Tüm dünyada yankı bulan saldırıya karşı dünyanın dört bir yanında protestolar düzenlendi. Ürdün, saldırı nedeniyle başkent Amman’da bugün Kral Abdullah, ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Devlet Başkanı Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal ettiğini duyurdu.

Tüm bu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e doğru hareket ettiği açıklandı. Biden’ın uçağı İsrail’e indi. ABD Başkanı’nı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu karşıladı.

BİDEN HASTANE KATLİAMINA ‘PATLAMA’ DEDİ

Biden, İsrail’e gelmesinin ardından Netanyahu ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, Biden’a İsrail’in arkasında durduğu için teşekkür etti.

Biden ise, “Terör örgütü Hamas binlerce insanı öldürdü. Katliam diyebilirim. 31 Amerikalıyı da öldürdü. Saklanan çocuklar da var. Hamas’tan saklanan çocukları düşünün dediniz. Öyle felaket şeyler yaptılar ki IŞİD’i mantıklı gibi gösterdiler.

Biden, Gazze’deki hastaneye düzenlenen saldırıya ilişkin ise, “Çok üzgünüm, çok sinirliyim hastanedeki patlamadan ötürü. Gördüğüm şeyden dolayı siz değil başka grup tarafından yapıldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’İN İŞARET ETTİĞİ İSLAMİ CİHAD’TAN YALANLAMA

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yapılan saldırıda işaret ettiği İslami Cihad Hareketi, İsrail iddialarını yalanlayarak, hastaneyi bombaladıkları yönündeki iddiların “asılsız olduğunu” belirtti.

HAMAS: SORUMLU İSRAİL

Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırısının tüm sorumluluğunun doğrudan Tel Aviv yönetimine ait olduğunu belirtti.

Hamas’tan, El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyla ilgili yazılı bir açıklama paylaşıldı.

İsrail’in “yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı” kaydedilen açıklamada, “Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25’ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70’i çocuk ve kadındı.” ifadesi kullanıldı.

İsrail’in şu ana kadar 120 bin konutu, içinde yaşayanların başına yıktığı aktarılan açıklamada, “hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail’e ait olduğu” vurgulandı

Saldırının ABD’nin verdiği ve İsrail’den başkasının da sahip olmadığı silah gücü desteğiyle gerçekleştiği aktarılan açıklamada, Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm ülkelere, İsrail ordusunun işlediği “bu suçu kınama” ve İsrail yönetiminin “kararlarıyla gerçekleştirilen saldırıları durdurma” çağrısında bulunuldu.

24 SAATTE 678 GAZZELİ HAYATINI KAYBETTİ,

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in  son 24 saatteki saldırılarında, 471’i El-Ehli Baptist Hastanesinden olmak üzere 678 Gazzelinin öldüğü belirtildi.

İŞTE SAAT SAAT GELİŞMELER

18.08 | REFAH SINIR KAPISI İNSANİ YARDIM İÇİN AÇILIYOR

İsrail Başbakanlığı yaptığı açıklamada “Gazze Şeridi’nin güneyindeki sivil nüfusa yalnızca yiyecek, su ve ilaç sağladığı sürece Mısır’dan gelen insani yardımları engellemeyeceğiz” ifadeleri kullanılarak, “Rehinelerimiz iade edilmediği sürece kendi topraklarımızdan Gazze Şeridi’ne hiçbir insani yardım yapılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

17.49 | ABD ÇATIŞMALARA ‘ARA VERME’ ÖNERİSİNİ VETO ETTİ

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara “ara verme” çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

17:33 | BİDEN: İSRAİL’E EŞSİZ DESTEK PAKETİ İSTEYECEĞİM

İsrail’deki temasları sonrası düzenlediği basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Joe Biden “Bu hafta Kongre’den İsrail için eşsiz destek paketi isteyeceğim. Çatışmanın bölgeye yayılmasına izin vermeyeceğiz Diğer ülkeler ve düşman aktörler İsrail’e saldırıyı düşünmemeliler” dedi.

Biden rehinelerin önceliğinin kritik olduğunu belirterek şöyle dedi: “Düşmancıl davranan gruplara şunları söylüyorum, yapmayın yapmayın yapmayın. Biz bunları 11 Eylül saldırıları olarak tanımladık. Yaşanılan korkunç şeyler İsrial’e dokunan şeyler sinir ve acı. Sizi tüketen bu sinir ABD’liler tarafından da anlaşılıyor, ben de anlıyorum. Adalet yerine getirilmeli.İsrail yeniden Yahudi toplumu için güvenli yer olmalı. Her zaman yanınızda olduk, olmaya da devam edeceğiz, size söz veriyorum.”

‘BARIŞ İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMLE MÜMKÜN’

Biden “Filistinliler ve İsrailliler barış içinde yaşamalı. Benim için bu iki devletli çözüm anlamına geliyor. Teröristler kazanamayacak. Başladığım yerde bitirmek istiyorum. İsrail yalnız değilsin, ABD senin yanında. Sevdiklerini kaybedenler için şunu biliyorum. Hiçbir zaman gerçekten de gitmiş olmayacaklar. Onların bir parçası hiçbir zaman kaybolmayacak” ifadelerini kullandı.

‘BİR İSRAİL OLMASAYDI BİR İSRAİL İCAT ETMEK ZORUNDA KALIRDIK’

Biden ayrıca 30 yıl önce Senato’daki sözlerini tekrarlayarak, “İsrail devleti, Yahudiler güvende yaşasın diye kuruldu. Bir İsrail olmasaydı bir İsrail icat etmek zorunda kalırdık.” dedi.

16:02 | LÜBNAN – İSRAİL SINIRINDA ÇATIŞMA

İsrail askerleri, Lübnan sınırındaki askeri karakola ateş açıldığını ve atışlara karşılık verildiğini duyurdu. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib yaptığı açıklamada, Gazze’ye yönelik devam eden saldırganlığın “tüm bölgeyi yakabilecek bir yangını” ateşleyebileceğini söyledi.

15:31 | ‘HASTANE SALDIRISINDA 471 KİŞİ ÖLDÜ’

Gazze Sağlık Bakanlığı hastane saldırısı için ilk kez resmi açıklama yaparak, 471 kişinin öldüğünü duyurdu.

15:10 | GAZZE SAĞLIK BAKANLIĞI: SALDIRILARDA 3 BİN 478 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 3 bin 478 kişinin öldüğü, yaralı sayısının ise 12 bini aştığı bildirildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sonucu hastanelere ulaşan bilgilere yer verildi.

İsrail’in saldırılarında Gazze’de ölenlerin sayısının 3 bin 478’e yükseldiği belirtilen açıklamada, yaralı sayısının ise 12 bini aştığı kaydedildi.

İsrail güçlerinin bu süre zarfında işgal altındaki Batı Şeria’da da 62 Filistinliyi öldürdüğü aktarılan açıklamada, Batı Şeria’da yaralananların ise 1300 olduğu paylaşıldı.

14:00 | NETANYAHU: GAZZE’DEKİ SAVAŞ FARKLI OLACAK

İsrail Başbakanı Netanyahu: Gazze’deki savaş farklı olacak, çünkü Hamas farklı bir düşman. İsrail sivilleri korumak için her şeyi yapacak

13:46 | PUTİN’DEN HASTANE SALDIRISINA TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Putin İsrail’in hastane saldırısı hakkında “trajedi, korkunç bir olay ve felakettir. Bugünkü krizden bağımsız, ilkeli bir duruş sergiliyoruz; Biz her zaman bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunduk” dedi.

13:04 | İSRAİL’İN İŞARET ETTİĞİ İSLAMİ CİHAD: İDDİALAR ASILSIZ VE GERÇEK DIŞI

İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne yapılan saldırıda işaret ettiği İslami Cihad Hareketi, İsrail iddialarını yalanlayarak, hastaneyi bombaladıkları yönündeki iddiların “asılsız olduğunu” belirtti.

Örgüt açıklamasında, “İslami Cihad, Gazze’deki diğer direniş güçleri gibi ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

İsrailli yetkililerin, Hareketin Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni hedef aldığı yönündeki iddialarını “asılsız ve gerçek dışı” olduğu kaydedilen açıklamada, “Birkaç İsrailli yetkilinin günlerdir bu tehditleri medya aracılığıyla tekrarladığına” da işaret edildi.

11:21 | TİHEK: GAZZE’DE HASTANEYİ HEDEF ALAN İSRAİL İNSANLIK SUÇU İŞLİYOR

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), İsrail’in Gazze’de hastaneyi bombalaması sonucu yaşanan sivil ölümlerine ilişkin açıklama yaptı. TİHEK’ten yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’de çocuk, yaşlı, kadın ayrımı gözetmeden sivilleri hedef aldığı belirtilerek, yaşananların “tüm dünyanın gözü önünde katliam” olduğu belirtildi ve “Bu eylemler açıkça bir insanlık suçu oluşturmaktadır.” denildi.

11:05 | İSRAİL BAŞKONSOLOSLUĞU’NUN ÇEVRESİ DEMİR BARİYERLERLE KAPATILDI
İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Babtist Hastanesi’ni hedef almasının ardından dün gece İstanbul’daki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan vatandaşlar, saldırıyı protesto etti. Protestocuların dağılmasının ardından polis, konsolosluğun çevresini demir bariyerlerle ve TOMA’larla kapatttı. Binada çalışanlar dışında kimse, konsolosluğun çevresine alınmıyor.

08:59 | RUSYA’DAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Gazze’deki hastaneye yapılan saldırı suçtur ve insanlığa aykırı bir eylemdir. İsrail saldırının arkasında olmadığını kanıtlamak için uydu görüntülerini paylaşmalı” ifadelerini kullandı.

08:42 | İSRAİL ORDUSU: ÖLEN ASKER SAYISI 304’E YÜKSELDİ
İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısı 304’e yükseldi. İsrail ordusu, Gazze çevresindeki Netiv HaAsara yerleşim bölgesinde Filistinli grup ile girilen çatışmada ölen 2 İsrail askerinin adını açıkladı.

08:20 | FAHRETTİN KOCA’DAN AÇIKALMA
Bakan Koca, Gazze’de yaşanan insanlık dramıyla ilgili Bakanlık olarak harekete geçildiğini duyurdu.

07:08 | BM’DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres acil insani ateşkes çağrısında bulundu

04:30 | BLINKEN: İSRAİL VE FİLİSTİNLİ TÜM SİVİLLER KORUNMALI
“Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesindeki ‘patlama’ nedeniyle derin üzüntü” duyduğun belirten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin sivil hayatın korunmasını savunduğunu kaydetti. Blinken, mesajında, “İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı.” ifadesine yer verdi.

02:26 | BİDEN’DAN TALİMAT
ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik ekibine Al Ahli Baptist Hastanesi’nde olup bitenlerle ilgili daha fazla bilgi toplama talimatı verdi

01:52 | FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS ZİYARET VE GÖRÜŞMELERİNİ İPTAL ETTİ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in hastane saldırısının ardından Ürdün ziyaretini yarıda kesti. Abbas’ın ABD Başkanı Joe Biden ve diğer liderlerle yarın Amman’da yapılması planlanan ve İsrail ve Hamas arasındaki savaşın ele alınacağı toplantıya da katılımını iptal ettiği belirtildi.

00:28 | ÜRDÜN DÖRTLÜ ZİRVEYİ İPTAL ETTİ
Ürdün, Çarşamba günü Amman’da ABD Başkanı Joe Biden’ın, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın katılacağı zirveyi iptal etti.

 

Katliamdan 20 saat önce Baptist Hastanesi!