Son dönemde Erdoğan-AKP iktidarı, önüne çıkan her fırsatı değerlendirerek ve sinsi bir tutumla “şeriat rejimi” denemeleri yapıyor. Öyle ki, kaynağını anayasa ve yasalardan almayan, sadece şeri hukukla açıklanabilecek çeşitli yasaklar koyuyor. Salgınla ilgili önlemler alınırken, alkollü içeceklerin satışının engellenmesi de tam bu anlama geliyor. Covid-19 virüsü ile tıbbi ve bilimsel bakımdan hiçbir ilişkisinin bulunmadığı açık olan alkollü içecekler, pandemi gerekçe gösterilerek yasaklanıyor. Önceleri hafta sonları uygulanan bu yasak, şimdi 18 günlük tam kapanma uygulaması süresince uzatılıyor. Ancak, daha önceki yasaklamalardan farklı olarak ilk kez bu konuda toplumdan bir tepki yükseldiği de görülüyor. Muhalefet partilerinin, “aman bize içkici ve alkolü savunuyor demesinler” ya da “bizi din düşmanı diye yaftalamasınlar” diye sustukları bir dönemde, temel hak ve özgürlüklerden birinin dolayısıyla tümünün ortadan kaldırılması ve farklı yaşam tarzlarına saldırı anlamına gelen içki yasağına karşı kendiliğinden ve yaygın bir tepki oluşuyor. İçki yasağına karşı mücadele, demokratik hak ve özgürlükler için mücadelenin bir simgesi haline geliyor. O nedenle bu konunun üzerine gitmek, AKP’nin sinsi ve ikiyüzlü tutumunu açığa çıkarmak gerekiyor.
Çünkü, AKP iktidarı açıkça şeriatı savunarak bu yasağı uygulamıyor. Nedeni açık; hem bunu yapacak gücünü tüketti hem de yasal bir dayanağı bulunmuyor. Tarihsel ve siyasal ömrünü dolduran Erdoğan yönetimi, iktidar süresini uzatmak, böylece düşük yoğunluklu da olsa bir şeriat rejimi kurmak için zaman kazanmak isterken gücünün hızla tükendiğini fark edemiyor. Çünkü, İslamcı hareketi iktidara taşıyan bütün iç ve dış dinamiklerin değiştiğini göremiyor. Cumhuriyetçi merkez sağ havzada bir siyasal toparlanma olduğunu, AKP’nin durdurulamaz bir şekilde geleneksel siyasal İslamcı (şeriatçı) tabanına doğru daraldığını saptamak gerekiyor.
Erdoğan-AKP iktidarı sadece ulusal planda güç kaybetmiyor, küresel ve bölgesel ilişkilerde de açık bir tükeniş yaşıyor. Akıl ve bilimi bir yana bırakan, dinci efsaneleri gerçek bir tarih bilgisi yerine koyan, dünyanın yeni yönelimlerini okuma kapasitesinden yoksun olan dinci iktidar kadrosu üst üste büyük bozgunlar yaşıyor. Son olarak ABD’nin yeni Başkanı Biden’ın ve yönetiminin “Ermeni soykırımı” tezini benimsediğini ilan etmesi, yüz yıla yaklaşan Cumhuriyet tarihindeki en zayıf iktidar döneminden geçildiğini tescil ediyor.
KENDİ AJANDASINI UYGULAYINCA TÖKEZLEDİ
Daha önce, bir bölge gücü olarak yükselen, küresel jeopolitik dengeleri iyi değerlendiren Türkiye, “soykırım” iddialarının reddedilmesini ve genellikle bir orta yol bulunmasını sağlayabiliyordu. Bu geleneksel dış politika, AKP iktidarı boyunca da etkisini korudu. Ancak, özellikle 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin bastırılmasından sonra geliştirdiği karşı darbeyle, artık devleti bütünüyle ele geçirdiğini ve önünde kayda değer bir şey kalmadığını düşünen Erdoğan-AKP yönetimi, kendi ajandasını uygulamaya yönelince tökezlemeye başladı. Erdoğan yönetiminin dar ideolojik hedeflerine uygun siyasal ve toplumsal bir düzen kurma hesapları, kendisini gücünün zirvesinde sandığı, ancak paradoksal olarak onun en güçsüz olduğu döneme denk geldi.
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ