TKP, İBB adayını açıkladı

Yayın tarihi: 23 Şubat 2024 Cuma 12:32 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2024 Cuma 3:51 pm

TKP, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayının gazeteci Orhan Gökdemir olduğunu açıkladı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yerel seçimlerdeki adaylarını tanıttığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda, 31 Mart yerel seçimlerinde başvurularda aksaklık yaşanan birkaç istisna dışında Türkiye’nin her yerinde belediye meclisi adayları, 55 ilde ve ilçelerinde ise belediye başkan adayları ile seçime girileceği duyuruldu. Partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Orhan Gökdemir açıklandı.

Toplantıda konuşam TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, “Biz marksist bir partiyiz. Her şeyi değiştirecek olanın merkezi siyasi iktidar olduğunu biliriz. Ancak yerel seçimler, düzende kimi gedikler açmanın olanaklarını sunuyor” dedi.

CHP ve DEM Parti’nin kendilerine ulaşmaya çalıştığını söyleyen Okuyan, “Bize de ulaşmaya çalıştılar. Ancak duruşumuz net. Türkiye’de solun CHP ve DEM Parti gölgesinden kurtulması lazım. Kimseyle pazarlık yapmadık, bu partilere destek vermeyeceğiz” dedi.

Okuyan, “Türkiye solunun da CHP ve DEM Parti etrafındaki gri alanda siyaset yapma çabalarını doğru bulmuyoruz. AKP’nin kazanmamasını, Türkiye’nin sağcıların eline kalmamasını istiyorsak, bizim ayağa kalkmamız, dik durmamız gerek” diye konuştu.

İKİ İLÇEDE TİP’E DESTEK

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan; Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde Sol Parti adayı Harun Vayiç’i, Hatay’ın Samandağ ilçesinde ise Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Emrah Karaçay’ı destekleyeceklerini belirtti. Okuyan; “Bu iki ilçede de hiçbir pazarlık yapmadık. Sorumluluğumuzun gereğini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

MAÇOĞLU’NUN ŞANSI NE?

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kemal Okuyan, “Maçoğlu’nun Kadıköy’de şansı nedir? Kadıköy’de kaybederse, Tunceli’de de komünist bir başkan olmaması bir prestij kaybına yol açabilir mi” sorusuna Okuyan, “TKP, hiçbir zaman bir önceki seçim sonuçlarından hareketle yeni seçim için strateji kurmadı. Anketlerle de işimiz yok. Biz mücadele etmeyi önüne koyan bir partiyiz. Aksi tavır, oylara, anketlere bakmak, bir devrimci parti açısından kabul edilemez” dedi.

Kadıköy’de uzun süredir güçlü bir örgütleri olduğunu vurgulayan Okuyan, Maçoğlu’nun Türkiye’nin emekçi tabanından, sağ partilerin tabanı da dahil, sempati topladığını belirtti ve “Kadıköy’ün çok önemli bir kısmı TKP’yi ve Maçoğlu’nu bağrına bastı. Kadıköy’de kazanabiliriz.” dedi. “Kadıköy’de ya biz kazanırız, ya CHP kazanır. Aradan AKP’nin sıyrılma ihtimali yok” diye konuştu.

TKP’nin yerelliklerde en önemli adımının ranta kapıları kapatmak olacağını belirten Okuyan, “Rantın en büyük olduğu yerlerde biri de Kadıköy. Bunu herkes bilmeli veya İzmir’e bakın, bir sermaye grubunun adamı yerine bir diğerininki gösteriliyor. ‘Ama onlar sosyal demokrat’ demenin hiçbir mantığı yok” ifadelerini kullandı.

‘CHP VE DEM PARTİ’YLE GİRİLEN İLİŞKİYİ KABUL ETMİYORUZ’

Solun birlik olamamasına dair ne değerlendirmede bulundukları sorusuna Okuyan, “Bizim açımızdan kaynağında Türkiye solunun kendi dışındaki güçlerle girdiği ilişki yatıyor. CHP ve DEM Parti’yle girilen ilişkiyi biz kabul etmiyoruz. Bir yerellikte karşısına aday çıkarma, öbüründe destekle… Bu karmaşa Türkiye toplumuna solu umut olarak sunamaz” dedi.

Okuyan, TKP’nin belediye başkan adayı göstermedikleri yerlerde, bunun kimseye örtük destek olmadığının altını çizdi, “TKP’liler TKP adayı olmayan yerlerde başka hiçbir adaya destek vermeyecek” dedi. Maçoğlu’nun Kadıköy’den aday olması sürecinde diğer sol partilerle görüşme yapılıp yapılmadığı yolundaki soruya Okuyan, “Bir kez daha anlatalım. Kadıköy bizim tercihimiz değildi, Sayın Maçoğlu’nun tercihiydi. Bir şey daha: TKP’den aday olmak, başka hiçbir yerde aday olmamak da Sayın Maçoğlu’nun tercihiydi. Bunları kendileri duyurdular. Biz buradan sonra neyi görüşecektik?” dedi.

Okuyan, “Solda işbirliği önemlidir, peki, ben soruyorum madem, nerede işbirliği oldu? Tamam, TKP diyelim ki burnunun dikine gidiyor. Nerede diğer sol güçlerin işbirliği yaptığı örnek? Yok. Çünkü süreç esas olarak CHP ve DEM Parti’yle ittifaklarla yürüyor. Biz bunların parçası olmayız” ifadelerini kullandı.

İBB ADAYI ORHAN GÖKDEMİR

TKP Merkez Komite üyesi Senem Doruk, İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkan adaylarının gazeteci-yazar Orhan Gökdemir olduğunu duyurdu. Gökdemir, konuşmasında, “İstanbul’da aday olan iki müteahhitin de kazanması, bu kentin yoksullarının kaybetmesi anlamına gelecek” dedi.

MAÇOĞLU ‘İMAMOĞLU’ DEMİŞTİ

TKP’nin Kadıköy Belediye Başkan Adayı SMF’li Fatih Mehmet Maçoğlu, iki gün önce İBB’de CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na destek vereceklerini duyurmuştu.

Maçoğlu “Mevcut iktidarın buradaki [İstanbul’daki] adayına karşı, en güçlü adaya destek vereceğiz. Rahat olun Büyükşehir için. Biz buraya geldiğimizde niyetimiz bir parti yıkmak değil. Bir programı bu ülkede oluşabilecek bir modeli yaratmak istiyoruz. Büyükşehirde adayımız yok. Mevcut iktidara karşı çıkıyoruz. Bu net. Bundan emin olabilirsiniz. Onun karşısındaki İmamoğlu’na destek vereceğiz” demişti.

 

Kaynak: TELE1