TELE 1 tartışmaların odağındaki Mimar Sinan KYK Yurdu’na gitti

Yayın tarihi: 13 Ağustos 2022 Cumartesi 6:37 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2022 Pazartesi 12:04 pm

TELE 1 ekibi “Yabancı uyruklular yerleştirildi” iddiası ile gündeme gelen Maltepe Mimar Sinan KYK Yurdu’na gitti. Yurtta kalanlar, Kudüs ile ilgili bir sempozyum için yurtta kaldığını iddia etti. Yurt görevlileri ise görüşme talebimizi reddetti.

Maltepe Mimar Sinan KYK yurdunda çekilen görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Yurtta kalan öğrencilerin yabancı uyruklu olduğu ve o yurda yerleştirildikleri iddia edildi. Zafer Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Sevda Gül Tunçer, sosyal medya hesabından “Sayın Bakan Mehmet Kasapoğlu, Maltepe Mimar Sinan KYK Öğrenci Yurdu’nda kalan 40-50’li yaşlardaki Arapça konuşan sakallı tipler kimlerdir? Bu kimselerden öğrenci belgesi sordunuz mu? Yurt etrafındaki MB plakalı araçlar kimlere ait? Bu soruların cevabını istiyoruz” paylaşımını yaptı.

GÖREVLİLER BİLGİ VERMEDİ

TELE 1’den Esma Yapıcı ve Fırat Yeşilçınar iddiaların odağındaki yurda gitti. Yurda giriş yapmamız güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Yurt yetkilileriyle görüşme talebimize ise nöbetçi yurt memuru olmasına rağmen olumsuz yanıt verildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ: BİR BLOK AYRILDI

Yurtta kalan iki üniversite öğrencisiyle görüştük. İsmini vermek istemeyen bir öğrenci, yurdun bir bloğunun yabancılara ayrıldığını ve bir süredir burada kaldıklarını söyledi. Öğrenciler, içeride bulunan yabancı uyruklu kişilere tepki gösterdiklerini ifade etti.

YURTTA KALAN YABANCILARLA GÖRÜŞTÜK 

Öğrencilerin ardından yabancı uyruklu kişilere de ulaşmayı denedik. Bina dışında yaptığımız görüşmede, yurtta kalanlar, Türkiye’de bir sempozyum düzenleneceğini, sempozyuma katılacak öğrenciler ve görevlilerin de bu yüzden yurtta kaldığını iddia etti. Öğrencilerden birisi, “Amaç Kudüs ve Filistin bilinci oluşturmak. Bunlar üzerine seminerler düzenlemek. Bakanlığın bilgisi var. Herkesin bilgisi var. Organizasyon’da Kızılay da var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelenler var.” diye konuştu.

Yurtta kalan ve yabancı uyruklularla birlikte sempozyuma geldiğini söyleyen bir kişi de içeride öğrencilerin kendilerine tepki gösterdiğini söyledi.

RÖPORTAJIMIZI ENGELLEMEK İSTEDİLER

Araştırma yaparken yanımıza gelen ve Arapça konuşan bir kişi, öğrencilerin bilgi vermesine engel olmaya çalıştı. Röportajımızı engellemek isteyen kişinin sempozyumu düzenleyen isimlerden olduğu söylendi.

BİLGİ VERİLMEDİ

Sempozyumun içeriğine dair bilgi verilmedi.

KYK DA BİLGİ VERMEDİ

Haberin ardından KYK’dan da açıklama geldi. Açıklamada yurtta kalanların bahsettiği sempozyuma ilişkin detay verilmedi.

Açıklama şu şekilde:

“Yurtlarımız, öğrencilerin konaklamadığı günlerde ulusal ve uluslararası genç etkinlikleri için katılımcılara ayrıca tahsis edilmektedir. Bu kapsamda Maltepe Mimar Sinan Öğrenci Yurdu 40 farklı ülkeden gelen gençlerin katılımıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gençlik Buluşması için 20 Ağustos 2022 tarihine kadar konaklama noktası olarak belirlenmiştir. Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntülerde yer alan şahıslar ise yerel kıyafetleriyle seminerlerde konuşmacı olarak yer alan bilim insanları ve katılımcı gençlerden oluşmaktadır. Şahısların mülteci olduklarına ilişkin bilgiler tamamıyla dezenformasyondur. Kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

4 kişilik odalar 5’e çıktı! Mimar Sinan KYK yurdunda eylem