TBB’den A Haber ve Yeni Şafak’a suç duyurusu!

Yayın tarihi: 13 Kasım 2023 Pazartesi 10:30 pm - Güncelleme: 13 Kasım 2023 Pazartesi 10:30 pm

Türkiye Barolar Birliği, AYM üyelerini fotoğraflarını paylaşarak hedef gösteren yandaş Yeni Şafak gazetesi ve A Haber hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren ve tahliye edilmesi gerektiğini belirten Anayasa Mahkemesi (AYM) üyelerini hedef gösteren yandaş Yeni Şafak gazetesi ve A Haber hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

TBB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Barolar Birliği (TBB), A Haber ve Yeni Şafak Gazetesi’nde; Anayasa Mahkemesi’ni ve haklarında çeşitli ithamlarda bulundukları mahkeme üyelerini hedef gösteren haberleri yapanlar ve yayınlayanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.

Söz konusu haberlerde; ‘AYM’nin kararı FETÖ ve PKK’ya yol açtı! Can Atalay hakkında ‘ihlal’ kararı veren 9 üye kim?’ ve ‘FETÖ ve PKK’ya kapı açtılar’ başlıkları altında; Hatay Milletvekili Ş. Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin fotoğrafları haber görseli olarak paylaşılmıştır. Ayrıca, üyeler isimleri dikkat çekecek şekilde koyu harflerle yazılarak hedef gösterilmiştir.

Haberde yer verilen ifadeler ise Anayasa yargısının fonksiyonunu ve hukuk sistemindeki konumunu hiçe sayan, Anayasa yargısını itibarsızlaştırmaya yönelik ithamlardır.

Bu sebeple söz konusu haberleri yapanlar ve yayınlanmasını sağlayan sorumlular hakkında ceza soruşturması yapılarak;

Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi uyarınca ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’, 267. maddesi uyarınca ‘iftira’, 288. maddesi uyarınca ‘Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’, 301. maddesi ile düzenlenen ‘Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama’ suçları ve Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesinin 1. fıkrası kapsamında kamu davası açılması talep edilmiştir.” 

NE OLMUŞTU?

TİP Milletvekili Can Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra genel seçimlerde Hatay’dan milletvekili seçildi. Atalay’ın, “milletvekili seçilmesi sebebiyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce reddedildi. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapıldı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim’de Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine hükmetti. AYM’nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Can Atalay’ın avukatları tahliye başvurusu yaparken Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye gönderdi.

Yargıtay ise AYM kararını tanımadığını belirterek söz konusu kararda imzası bulunan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye’de yaşanan yargı krizine ilişkin siyasilerden peş peşe açıklamalar gelirken, yandaş Yeni Şafak ise AYM üyelerini hedef gösterdi.

Eski AYM Raportörü Meclis’i uyardı: AYM tasfiye edilir, devlet biter

Yargıtay Başkanlığı’ndan AYM kararını tanımayan 3. Ceza Dairesi’ne destek

Ceza Hukukçusu Adem Sözüer Yargıtay-AYM olayındaki asıl krizi açıkladı

MHP’den AYM tehdidi! “Ya kapatacağız ya yapılandıracağız”