Sputnik yöneticilerinin ‘grev durdurulsun’ talebine ret

Yayın tarihi: 31 Ağustos 2023 Perşembe 5:44 pm - Güncelleme: 31 Ağustos 2023 Perşembe 5:44 pm

Sputnik yöneticilerinin gazetecilerin grevine karşı ‘ihtiyati tedbir’ talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Sputnik Türkiye ofisinin işten atılan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 24 gazetecinin işe iadesinin yapılmaması ve Toplu iş sözleşmesinin uzlaşmayla sonuçlanmamasının ardından İstanbul ve Ankara’da başlattığı grev 15’inci gününde devam ediyor.

Grev devam ederken Rus haber ajansı TGS’nin grevine karşı dava açıp ‘ihtiyati tedbir’ talep etti. Ancak yargı, gazetecileri işten çıkaran Sputnik’in talebinin reddine karar verdi.

Sputnik İstanbul İrtibat Bürosu Müdürü Maksim Durnev, Sputnik Ankara Büro Temcilcisi Elena Kochetkova ve Rossiya Segodnya (Sputnik) Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu, TGS aleyhinde dava açtı. Sputnik yönetimi, 15’inci gününe ulaşan greve dair ‘ihtiyati tedbir’ talep etti. İstanbul 4. İş Mahkemesi’ne grevin başladığı gün olan 17 Ağustos’ta sunulan dilekçede, TGS’nin grev kararını yasal süreler dikkate alınmadığından alındığını öne sürüldü. Sendikanın greve ilişkin bildirimi Ankara İrtibat Bürosu’na yapmadığı da iddia eden Sputnik yönetimi, “grev kararının tedbiren durdurulmasına karar verilmesini” talep etti.

Sputnik’te grev başladı! ‘İşten atılanlar geri alınsın’

YARGIDAN ‘GREV DURDURULSUN’ TALEBİNE RET

İstanbul 4. İş Mahkemesi, Sputnik yönetiminin bu isteğinin reddine karar verdi. 24 Ağustos tarihinde verilen kararda, şu ifadeler yer aldı: “Davacı işveren, davalı tarafından alınan grev kararının yasal süreler dikkate alınmadan alındığını, greve ilişkin bildirimin ayrıca Ankara İrtibat bürosuna greve ilişkin bildirim yapılmadığını iddia etmiş ise de tüm dosya kapsamına göre ihtiyati tedbir kararı verebilmek için gerekli olan “haklılığın yaklaşık ispatı” şartının dosyadaki mevcut delil itibarıyla henüz mevcut olmadığı, kaldı ki davanın “Grevin Kanun Dışı Olduğunun Tespiti” davası olması, ihtiyati tedbirin ise bir geçici hukuki koruma türü olması, davanın niteliği itibarıyla, uyuşmazlığın esasını çözer mahiyette tedbir kararı verilemeyeceği cihetiyle; 6100 Sayılı Kanunun 389 ve devamı maddesindeki şartları taşımayan “Grevin Tedbiren Durdurulması Talebinin” reddine karar verilerek hüküm tesis edilmiştir.”

Sputnik’te grev sürüyor