Soylu’ya yakın oldukları söyleniyordu! İşte görevden alınan valilerin skandalları

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2023 Perşembe 7:10 am - Güncelleme: 10 Ağustos 2023 Perşembe 7:10 am

İçişleri Bakanlığı görevini yaklaşık yedi yıl sürdüren Süleyman Soylu’nun yerini Ali Yerlikaya’ya bırakmasının ardından emniyet ve bakanlık bürokrasisinde yaşanan değişim, valiler kararnamesi ile de devam etti.

T24’te yer alan habere göre; Kulislerde bir bölümü eski bakan Süleyman Soylu’ya yakın olduğu konuşulan 16 vali merkeze çekildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra en çok eleştirilen kurumların başında gelen AFAD’ın başkanı Yunus Sezer’in bu görevden alınarak Edirne Valiliğine ataması yapıldı. 5 Temmuz’da TBMM Genel Sekreterliği görevini devreden Mehmet Ali Kumbuzoğlu da Aksaray Valiliği’ne atandı. Merkeze çekilen ve görev yeri değiştirilen isimler de dikkati çekti.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla 57 ilin valisi değişti!

SOYLU’YA YAKIN İSİMLER MERKEZE

Ankara kulislerinde, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla yakın olduğu konuşulan isimlerden Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım merkeze çekilen valiler arasında yer aldı.

AÇIKLAMALARIYLA TEPKİ TOPLAMIŞTI

Muş’ta bir Kuran kursu açılışında yaptığı konuşmada, “Bakın bu çocuklar Kuran-ı Kerim öğreniyorlar. Ne zaman öğreniyorlar, 4-6 yaş arasında. 12 yaşa kadar Kelime-i Şehadeti öğretmek yasaktı. Nereden nereye geldik. Bu kazanımlar kolay elde edilmedi” diyen İlker Gündüzöz de Muş Valiliğinden merkeze çekildi.

Muş Valisi İlker Gündüzöz, merkeze çekildi

Muş Valisi İlker Gündüzöz, merkeze çekildi

KUPAYI ALMIŞTI

Şanlıurfaspor’un şampiyon olduğu maçtan sonra yapılan törende kupayı eski kulüp başkanı, İYİ Partili Emin Yetim’in elinden almasıyla gündem olan Salih Ayhan da Şanlıurfa Valiliği’nden merkeze çekildi.

Şanlıurfaspor’un kutlamasında vali kupayı eski başkandan kaçırdı arbede çıktı

“ŞU AN ALGI ÇOK İYİ” DİYEN VALİ DE MERKEZDE

2020’de Elazığ Valisi olduğu dönemde, Elazığ’daki depremden bir süre sonra dönemin İçişleri Bakanı Soylu ile basın toplantısına katılan, açık kalan mikrofon nedeniyle, Soylu’ya söylediği, “Şu an algı çok iyi” sözleri kamuoyuna yansıyan Çetin Oktay Kaldırım, 2020’de Sakarya Valiliğine getirilmişti. Kararname ile Kaldırım da merkeze çekildi.

2020’de Sakarya Valiliğine getirilen Çetin Oktay

Depreme valilikte yakalanan Bakanların derdine bak: Kamuoyunda algı çok iyi

AKP’DEN ADAY OLMAK İÇİN İSTİFA ETMİŞTİ

Rahmi Doğan’ın AKP’den milletvekili adayı olmak için istifa etmesinin ardından Hatay’a koordinatör vali olarak atanan Burdur Valisi Ali Arslantaş da merkeze çekilen isimler arasında yer aldı.

HATAY’A KOORDİNATÖR VALİ OLARAK ATANMIŞTI

Depremden sonra geçici olarak Hatay’a ‘koordinatör vali’ olarak atanan, o dönemde kanser tedavisi görmesine rağmen görevini sürdürdüğü öğrenilen Ali Fuat Atik de 2020 yılında getirildiği Denizli Valiliğinden alınarak merkeze çekildi.

Ali Fuat Atik

AKP’LİLERLE İLÇELERİ GEZEN VALİ

AKP’li yöneticilerle bazı ilçe ve köylere yaptığı ziyaretler eleştiri konusu olan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da merkeze çekilen isimler arasında yer aldı. Tutulmaz, Afyonkarahisar Valisi olduğu dönemde, Soylu’nun yapacağı basın toplantısına bazı basın kuruluşlarının davet edilmemesi nedeniyle eleştirilmişti. Tutulmaz’ın, Türkiye Taşkömürü İşletmeleri’nin zarar ettiğine yönelik açıklamaları da eleştirilmişti.

Yeni atanan vali, il müdürünün imam arkadaşına yaptığı kıyağı bozdu

DEPREMDEKİ KAYIPLARLA İLGİLİ SÖZLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Depremden sonra Gaziantep’te bir süre koordinatör vali olarak görev yapan ve “Açıklanan rakamlardan üç, dört, belki beş kat daha kötü. Bazı illeri yıkıp belki yeniden yapacağız” sözleri gündem olan Şırnak Valisi Osman Bilgin de merkeze çekildi.

Deprem bölgesinde görevlendirilen Vali Osman Bilgin’den itiraf gibi açıklama

 Osman Bilgin

Osman Bilgin

İMAMOĞLU’NA ERZURUM’DA TAŞLI SALDIRI SONRA TARTIŞILMIŞTI

Seçim döneminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ve CHP’lilerin taşlı saldırıya uğradığı, saatlerce olaylara etkin müdahale edilmemesi nedeniyle tartışma konusu olan Erzurum’da emniyet müdürünün ardından vali de değişti. Erzurum Valisi Veli Oktay Memiş’in yerine Mustafa Çiftçi atandı.

Erkam Yıldırım’ın elinde tespihle Erzurum Valisi Okay Memiş’in karşısında yayılarak oturması yeniden gündem oldu

Muğla Valisi Oktay Tavlı da Samsun Valisi olarak atandı. Muğla’da da emniyet müdüründen sonra vali de değişmiş oldu.

İZMİR VALİSİ DEĞİŞTİ

Kararnamede Ankara ve İstanbul valilerinin yer almaması dikkati çekti. Ankara Valisi Vasip Şahin’in terfi ettirilerek farklı bir göreve alınabileceği konuşuluyordu. Ancak Şahin görevde kaldı.

Üç büyük kentten sadece İzmir’de değişiklik oldu. İzmir Valiliği’ne Adana Valisi Süleyman Elban atandı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de Elban’ın yerine Adana’ya atandı. İki vali yer değiştirmiş oldu.

DEPREMİN VURDUĞU ŞEHİRLERİN VALİLERİ DEĞİŞTİ

Depremin etkilediği kentlerin valilerinin bir bölümü kısa süre önce değişmişti. Kararnameyle Malatya, Gaziantep valileri de değişti. Böylece deprem sırasında ve sonrasında kayıp yaşayan kentlerde görev yapan valilerin tamamı değişmiş oldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan valiler kararnamesindeki atamalar şöyle:

Adana Valisi Süleyman Elban İzmir Valiliğine, Malatya Valisi Hulusi Şahin Antalya Valiliğine, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş Bursa Valiliğine, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım Trabzon Valiliğine atandı. Yavuz Selim Köşger Adana Valisi oldu. Muğla Valisi Orhan Tavlı Samsun Valiliğine, Samsun Valisi Zülkif Dağlı Çorum Valiliğine, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu Erzincan Valiliğine, Antalya Valisi Ersin Yazıcı Malatya Valiliğine, Hulusi Şahin Antalya Valiliğine, Cevdet Atay Şırnak Valiliğine, Yaşar Karadeniz Sakarya Valiliğine, AFAD Başkanı Yunus Sezer Edirne Valiliğine, atandı. Eski TBMM Genel Sekreteri Ali Kumbuzoğlu Aksaray Valiliği’ne atandı.

Kararnameye göre, İlker Gündüzöz, İnci Sezer Becel, Abdullah Ayaz, Salih Ayhan, Çetin Oktay Kaldırım, Ali Arslantaş, Tuncay Sonel, Ali Fuat Atik, Mustafa Tutulmaz, Fuat Gürel, Osman Bilgin, Oktay Çağatay, Kadir Ekinci, Hüseyin Öner, Kamuran Taşbilek ve Cüneyt Epcim “vali-mülkiye başmüfettişliği” görevine getirildi.