Prof. Dr. Sözbilir Malatya’daki depremin ardından uyardı! “Fay yeniden aktif olmuş olabilir”

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2023 Perşembe 1:20 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2023 Perşembe 1:20 pm

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depreme ilişkin Prof. Dr. Hasan Sözbilir, diri fay sınıfında değerlendirilmeyen bir faydan kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde bugün saat 08.35’te 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sözbilir, deprem ilişkin yaptığı açıklamada, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden bu yana bölgedeki deprem aktivitesinin devam ettiğini ifade etti.

Malatya şiddetli depremle uyandı halk sokağa çıktı

Aşırı stres birikimi nedeniyle özellikle Malatya-Yeşilyurt civarındaki depremlerin çok dikkat çekici yoğunlukta ve birbirine yakın büyüklükte olmaya devam ettiğini anlatan Sözbilir, şöyle devam etti:

“Bu sabah Yeşilyurt merkezli 5 büyüklüğündeki deprem diri fay sınıfında değerlendirilmeyen kuzeydoğu-güneybatı uzanımlı bir fay üzerinde gelişmiş olabilir. Türkiye’nin diri fay haritasına bakıldığında depremlerin yoğunlaştığı Yeşilyurt güneyinde çizilmiş bir diri fay olmadığını görüyoruz fakat meydana gelen depremler Doğanşehir ile Yeşilyurt arasında uzanan bir fayın varlığını gösteriyor”

Türkiye Diri Fay Haritası’nın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Sözbilir, “Büyük olasılıkla Yeşilyurt güneyinde var olan fakat 2,5 milyon yıldır deprem üretmeyen bir fay, aşırı stres birikimi nedeniyle yeniden aktif hale gelmiş olabilir. Bu kapsamda özellikle son 5 milyon yıldır deprem üretmemiş fayların da ayrıntılı incelenmesinde yarar var. Arazide yapılacak bilimsel çalışmalarla bunu anlayabiliriz” dedi.

Naci Görür’den Malatya depremi açıklaması! “Şimdi bu fayı haritada görebiliyorum”

Prof. Dr. Naci Görür’den Malatya depremi değerlendirmesi! “Bu faylar MTA haritasında yok, yeni fay?”