Pes dedirten uygulama! “Bağış” yapamayan veli okul temizliyor

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 12:57 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 12:57 pm

Yeni eğitim-öğretim yılı başladı, okul öncesi ve ilkokul-ortaokul öğrencileri öğretmenleriyle buluştu. Çocuklarda okul heyecanı devam ederken veliler, okul masraflarını karşılamakta güçlük çekiyor. Özel okullar fahiş fiyatlarla öğrenci kaydederken devlet okulları da “bağış” adı altında ücret istiyor. Bazı okullarda maddi yetersizliklerden dolayı “bağış” yapamayan velilerden ise çocukların eğitim alanının temizlenmesi isteniyor.

Okulların açılmasıyla birlikte yönetim tarafından velilere dayatılan “bağış” konusu yine gündeme geldi. Devlet okullarında “bağış” adı altında velilerden belli miktarlarda ücretler isteniyor. Yönetim ise istenen bu “bağış”ın devletin ödeneklerindeki yetersizlik nedeniyle temizlik personeli temini için kullanıldığını belirtiyor.

“BU BAĞIŞLAR ÖZELLİKLE BİRİNCİ SINIF KAYITLARINDA PEŞİN OLARAK İSTENİYOR”

Cumhuriyet’ten Şevval Aydoğan’ın haberine göre, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Sen 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, “MEB’in okullara yeterli bütçeyi ayırmaması nedeniyle okullardaki birçok gider veliler tarafından karşılanıyor. Bağış adı altında toplanan paralarla ek olarak işe alınan temizlik görevlilerinin maaşları ve sigortaları karşılanıyor. Bu bağışlar özellikle birinci sınıf kayıtlarında peşin olarak isteniyor” dedi.

“BAZI OKULLARDA VELİLERE TEMİZLİK YAPTIRILIYOR”

Özev, sözlerini şöyle noktaladı:

“Anayasa ilköğretim hem mecburi hem parasız deniyor fakat bu uygulanmıyor. Bazı okullarda ise veliler zorunlu veya gönüllü olarak çağırılıyor ve temizlik yaptırılıyor.”

“VELİLER GİDİP KENDİLERİ TEMİZLİYOR”

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz ise, “Bazı veliler ise maddi yetersizlikten dolayı bağış adı altında istenen bu parayı veremiyor. Yönetim bu desteği veremeyen velilere ise, ‘O zaman gelin çocuklarınızın eğitim alanını siz temizleyin’ diyor. Veliler de gidip kendileri temizliyor” dedi.

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise benzer bir durum yaşadıklarını belirterek, yeğeninin sınıf grubunda yaşananları şöyle aktardı:

“İkinci sınıfa geçen yeğenimin sınıf annesi tarafından WhatsApp grubunda müsait olan velilerin gelip sınıfı temizlemesine dair bir çağrı geldi. Okullar çalışanların sayısını ücret sebebiyle artıramadığı için yetersiz kalınıyor ve maalesef aksaklıklar artıyor.”

Okullar açıldı, velileri ‘gıda’ derdi sardı! Kantinler ateş pahası…