Otomobil pazarında 0 Km araç yok: 200 Bin liraya hurda!

Yayın tarihi: 20 Ocak 2023 Cuma 5:32 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2023 Cuma 5:41 pm

Özel Haber: Hude Gürbüz

Türkiye’deki ekonomik kriz otomobil piyasasını da vurdu. TELE1’in Rami Oto Pazarında mikrofon uzattığı galericiler 0 Km aracın olmamasından dert yanarken yurttaş ise sattığı arabanın yerine yenisini alamamaktan şikayetçi. TELE1’e konuşan bir yurttaş, “200 bin liralık araba bakıyoruz. Araba değil hurda” diye isyan etti.

Türkiye’de dolar kurunun hızlı artışı, enflasyonun yükselişi ve dünya genelinde yaşanan çip krizi nedeniyle otomobil piyasasında karamsar bir tablo hakim. Türkiye’de galericiler 0 Km araç bulamadıkları için 2. el otomobil fiyatlarının arttığını söyledi.  TELE1’den Hude Gürbüz’ün konuştuğu bir galerici, “Piyasa da sıfır araç olmadığı için 2.el araba fiyatları yükseliyor. Şahin bile 120 bin lira oldu” dedi.

Yurttaşlar ise sattıkları arabanın yerine yenisini alamadıklarını alsalar bile büyük bir borcun altına gireceklerini ifade etti.

“ŞAHİN 120 BİN”

TELE1’in YouTube kanalında yayınlanan röportajda galeri sahibi bir galeri sahibi galerici olduğu halde 0 Km araç bulamadığını söyleyerek isyan etti. Galeri sahibi 0 Km araç olmadığı için 2. el otomobil fiyatlarının daha da artacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

”Araç fiyatları ister istemez her geçen gün artıyor. Piyasa da sıfır araç olmadığı için 2.el araba fiyatları yükseliyor. İnşallah sıfır araçlar çıkar da bizde bu kadar yüksek fiyattan satmak zorunda kalmayız. Araçları bizde yüksek fiyattan aldığımız için üzerine biraz daha fiyat koyup satmak zorunda kalıyoruz. 1995-1996 model 2.el Doğan Şahin bile 100-120 bin lira oldu. Şahin’in bile 120 bin lira ettiği ülkede millet nasıl bir arabaya binecek merak ediyorum.”

Ekonomik kriz ikinci el otomobil piyasasını da vurdu

0 KM OTOMOBİLDE 4 AY SONRAYA RANDEVU

”Yurt dışından sıfır araç gelmiyor gelse bile talebe uymuyor. Her şeyin başlangıcı 0 Km otomobil. Galerici olduğum halde sıfır araç alamıyorum. Sıfır araç istediğim zaman, ‘sana 4. ay sonra sıfır araç verebiliriz’ dediler. Sıfır araç olmadığı için 2. el araçlar fiyatları da artmaya devam edecek. Fırsatçılar yüzünden bu döngü bu şekilde devam ediyor. 2022 yılında 205-300 bin liraya aldığımız arabalar bugün 320-330 bin liradan satılıyor.”

Oto Pazar’a araba almak için gelen vatandaşlar ise fiyatları görünce şunları söyledi;

”GEÇİNEMEDİĞİMİYORUZ ARABAMIZI SATTIK”

Oto Pazar’a araba almak için gelen bir yurttaş fiyatları görünce şunları söyledi;

”Geçim sıkıntısından dolayı arabamızı satmak zorunda kaldık. Arabamızı 200 bin liraya sattık şuan sattığımız o araba 300 bin lira. Satmasına sattık ama yerine yenisini alamıyoruz. Neredeyse herkes geçim sıkıntısından dolayı arabasını satıyor. 200 bin liralık arabaya bakıyoruz. Araba araba değil hurda.”

”YENİSİNİ BORÇLA ÖDEYECEĞİZ”

Oto pazarında fiyatlara bakan bir başka yurttaş ise, ”Fiyatlar uçmuş arabalar çok pahalı. 2. el arabaların bakımı bile yok fiyatları ise 350 binden başlıyor arabasına göre değişiyor arabaları sadece boyamışlar öyle satıyorlar. Kredi alacağız, çoluk çocuktan borç para alacağız öyle ödeyeceğiz. Biz de 2. el almak zorundayız çünkü sıfır araçlar 700-800 bin lira. 1 trilyona kadar araba var. Hal böyleyken nasıl araba alacaksın” ifadelerini kullandı.